Sjanger: Ungdom/samtid
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Mangschou
ISBN: 9788282381031
Sider: 156
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
To tenåringsjenter – en stjålet bil – en roadtrip de sent vil glemme. Hildegard er femten år, venneløs og med et eneste håp om vanlig tenåringsliv: kusinens årlige feriebesøk. Den smellvakre, grenseløse Selma har nettopp begynt å prøvekjøre – når hun kommer, kan alt skje. Selma & Louise er en norsk roadtrip med masse humor og ville øyeblikk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hva gjør du når du er femten år og skikkelig uttafor? Hildegard har mista venninna si, hun hater navnet sitt og hun er i det hele tatt untouchable på skolen. Mora hennes er i overkant påpasselig, og faren skriver teite dikt (til hvem? Er han utro…?) Det eneste hun har å se frem til er kusina, Selma, som skal komme på besøk den sommeren. Selma er alt det Hildegard føler at hun ikke er: kul, vakker, voksen og, som vaskeseddelen påstår, grenseløs. Når hun får nyss om at faren til Hildegard har oppført seg mistenkelig er det bare en ting å gjøre: de må stjele moras bil, kjøre til Voss og finne ut sannheten om faren.

Den følelsen. Av å være liten og glede seg vilt til bursdag og julaften. Til lørdagsgodt og barne-tv. Stappfullt påskeegg! Øyeblikket som aldri kunne komme fort nok, og som fikk meg til å ligge våken hele natta i bare spenning. #Den følelsen.
I min venneløse ørken er det tanken på Selma som har gjort at jeg har overlevd. Minnene fra sommerferiene våre er det jeg har klamra meg til. Venta på. Lengta etter. Talt ned dagene til hun skulle komme. Som intravenøs næring. Og nå sitter hun her. Endelig!

Man trenger ikke være så veldig gammel for å skjønne at denne tittelen åpenbart spiller på filmen Thelma & Louise, men det er ikke helt sikkert at bokas målgruppe er kjent med den? Jeg vet ikke? Uansett er det ingen nødvendighet å ha sett den (jeg har ikke det, men jeg kjenner historien), de viktigste delene forklares i boka. Selma & Louise står fint på egne bein: dette er definitivt en roadtripbok med en dæsj spenning og en dæsj kjærlighet.

Vi slår følge med guttene langs grusveien de kom. Etter en liten kilometer tar vi av ved ei fjellbjørk, inn på en smal sti og går på rad og rekke langs et lite fiskevann. I enden av vannet ligger ei brunmalt, lita tømmerhytte helt innerst ved fjellet. Jeg humrer da jeg ser Selmas lange blikk mot utedoen (inni meg, så klart. Jeg er jo ikke helt suicidal).

Jeg må si at Otterlei gjør det meste riktig her. Forfatteren har lagt seg på en veldig muntlig tone med denne boka, og det funker. Korte setninger, og et språk som stort sett flyter og virker troverdig nok til å komme fra en femtenåring. Både plott og skrivestil er lite utfordrende, men underholdende. Den tar for seg temaer som sosial utfrysning og mobbing, usikkerhet, og det å ta konsekvensene av valgene man tar. Og litt om teite foreldre. Mange i målgruppen vil definitivt kunne kjenne seg igjen i stemmen til Selma.

Time etter time. Skog, fjell, vann og hus etter hus. Plutselig likner alle steder på hverandre, og Selma er lei. Tissetrengt og sur. Sur for at bensinlampa lyser og at Johnnien ikke tar telefonen. Sur, sur, sur! Jeg holder meg for ørene og håper i stillhet at det snart må dukke opp en bensinstasjon. Vi fortsetter et stykke, så ser vi endelig et skilt langs veien (takk og lov!)
– Velkommen til Gol, fnyser Selma og blinker oss av hovedveien. – For et høl! Veit du forresten hva denne kjerra går på?
– Har jeg gitt inntrykk av at jeg veit noe om bil? glefser jeg tilbake.

Siden boka er nokså kort og fortellingen er lite utfordrende i både språk og oppbygging, vil jeg si dette er en fin bok for ungdommer som av ulike grunner ikke leser så mye.

kortsagt-selmaoglouise

Andre bloggere om boka:
Karis bokprat
Bokelskeren
Bibliotekarstudenter anmelder

Om forfatteren:
Camilla Otterlei (f. 1980) er en norsk forfatter og og frilansjournalist. Hun har studert ved Kunstskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Bergen. Hun debuterte med barneboka Klara og verdens fineste Pekal (illustrert av Åshild Irgens) i 2009, og året etter gav hun ut oppfølgeren Klara og gangsterklubben. Hun var også redaktør og fotograf for tekstsamlingen Opphisselsesbok (2004). Hun har bodd i Eidsfoss i Vestfold siden 2010.
Wikipedia | forlaget | hjemmeside | goodreads