Manusforfatter Axel Hellstenius er den eneste nordmannen som er nominert til både Emmy og Oscar. Likevel er han bare kjendis blant barn.

– Jeg har aldri vunnet noe, ikke en norsk pris en gang, sier Axel Hellstenius.

For fire år siden var han i Los Angeles, nominert til Oscar med «Elling», som han hadde skrevet manus til. Mandag sitter han i salen på Hotel Hilton i sin nyinnkjøpte smoking, som kandidat til å vinne Norges første Emmy.

Hellstenius er nominert i kategorien beste barne-TV-produksjon for «Gutta Boys», serien han har skrevet manus til – basert på hans egne barnebøker.

DHellstenius, Axelrømmen om Emmy
Axel Hellstenius er en erfaren dramatiker og forfatter, han har skrevet manus til mange filmsuksesser, blant annet «Pelle og proffen»-filmene, «Secondløitnanten» og to «Elling»-filmer. Han har også skrevet manus til flere TV-serier. Likevel er det bare barn som regner han som kjendis.

– Når jeg er ute på forfatterturné på barneskoler, spør ungene gjerne om jeg blir kjørt i limousin. Det er få som gjetter på at jeg ankommer på sykkel, sier Hellstenius.

Manusforfattere må ofte finne seg i at de havner i skyggen av skuespillere og regissører, og barnebokforfatterne får ikke like mye oppmerksomhet som andre forfattere. Hellstenius konstaterer også at barnekulturen taper i kampen om oppmerksomheten.

– Barnekultur lever sitt eget liv, uten at voksne, eller mediene, er opptatt av den i særlig grad. Men noen av oss er opptatt av at barn får oppleve gode bøker og filmer. Det er viktig å eksponere barna for skikkelige saker i tidlig alder. Om «Gutta Boys» vinner Emmy håper jeg det får flere til å satse på dramatikk for barn og unge. sier Hellstenius.

Det ble ingen Oscar på «Elling» i 2002, men for Hellstenius henger Emmy-prisen høyere.

– TV-bransjen verdsetter kanskje forfatterne og dramatikerne litt høyere enn i filmbransjen. I USA har de en helt annen tradisjon for TV-drama enn oss. Der er også manusforfatterne blitt de store stjernene, etter at enmannsskapte serier som «Sopranos» har stor suksess. Dette har satt dramatikerne mer i sentrum, noe som selvfølgelig tiltaler meg, sier Hellstenius.

Denne artikkelen er hentet fra Dagsavisen. Les hele her.