Dagligvarekjempen Norgesgruppen kjøper 70 prosent av bokhandelkjeden Libris. ? En unik mulighet, mener konsernledelsen.

Norgesgruppen består blant annet av butikkjedene Kiwi, Spar, Meny, Joker og Ultra, og er landets største dagligvaregruppe med en markedsandel på 36,7 prosent. Gruppen har nå kjøpt aksjemajoriteten i kjedeselskapet BKN, som driver bokhandelkjeden Libris. Etter planen skal Norgesgruppen eie minimum 70 prosent av Libris-kjeden.

– Slik norsk bokhandel har utviklet seg de siste årene, er Norgesgruppens inntreden i vår kjede en unik mulighet for oss. Dette er bra for norsk bokhandel, og gjør at vi både kan opprettholde kjøpmannseide butikker der ute, og styrke kjedene med flere butikker og bedre beliggenheter i områder hvor vi mener vi bør være, sier Tom Andersen, konsernsjef i BKN til fagbladet Bok og Samfunn.

Vil vokse
Andersen sier videre at bokutvalget i Libris-butikkene ikke vil bli dårligere selv om Norgesgruppen kommer inn på eiersiden.

– Vi skal fortsatt være en kvalitetsbokhandel, samtidig er det et ønske å utvikle bedre lønnsomhet for kjeden når Norgesgruppen blir eier. Norgesgruppen har voldsomme muskler både i forhold til innkjøp, finansiering og logistikk. BKN ønsker å vokse, og med en slik eier får vi helt nye muligheter til dette.

I sommer ble det kjent at forlaget Damm kjøpte bokhandelkjeden Tanum, som hadde vært i familien Tanums eie siden 1928. Fra før eier forlaget Aschehoug Norli-kjeden, og forlaget Gyldendal Ark-kjeden.

Artikkelen er sakset fra Dagsavisen. Les den her.