Kulturminister Trond Giske overrakk under et arrangement i Oslo fredag 1.12, Arks barnebokpris til forfatteren av årets aller beste barnebok, til Endre Lund Eriksen for boka «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet». Boka er stemt fram av barna selv,

Lars Lillo-Stenberg sto for det musikalske med sine kritikerroste Prøysen-viser og Knut Nærum ledet showet.
For femte gang ble Arks barnebokpris delt ut, og prisen gikk til Endre Lund Eriksen for hans andre bok om raringene Jim og Terje; ”Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet”. Den glade vinneren mottok en sjekk på kr 25 000, samt et litografi av Lars Elling.
Det spesielle ved prisen er nettopp at det, i motsetning til andre barnebokpriser, er barna selv som bestemmer hvilken bok som er best! Boken var også nominert til årets Bragepris. Nå når barna selv fikk bestemme, gikk den helt til topps. Juryen besto av hele 11 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra hele landet. I denne kåringen tas det ikke hensyn til oppleste og vedtatte kriterier for hva som skiller god og dårlig barnelitteratur. Barn selv vet best hva barn liker, og vi ønsker å spre leseglede, få fram den nye norske barnelitteraturen, og bidra til at barn og unge får flere gode bøker å lese. (For årets nominerte: se nederst på siden.)
Skoleklasser som hadde stemt på vinnerboken var til stede på arrangementet og møtte sin favorittforfatter, og en av elevene fra 7. klasse på Ila Skole, holdt en flott tale for Eriksen. Elevene fikk selvsagt hvert sitt signerte eksemplar av boken.
I tillegg til dette er det trukket ut en vinnerklasse, som har stemt på boken, og disse elevene får 25 av årets nye barnebøker til skolebiblioteket, hver sin signerte utgave av vinnerboken, samt et besøk av forfatteren på sin skole. Den heldige vinnerklassen er klasse 6A ved Rossabø skole i Haugesund.
Bok og film går sin seiersgang: Da den første boken om Jim og Terje kom, ble den møtt med stor interesse. ”Pitbull-Terje går amok” ble nominert til Arks barnebokpris i 2002, ble tildelt Kultur- og kirkedepartementets litteraturpremie for beste barne- og ungdomsbok, og har solgt i over 15 000 eksemplarer. Boken fikk strålende kritikker, og er solgt til Danmark, Nederland, Tyskland og Sverige. Filmen som er basert på boken, er sett av over 200 000 på kino. Filmen ble tildelt Amanda for beste barne- og ungdomsfilm i 2006. Den nylig lanserte DVD-en er allerede blitt en storselger. Filmen fikk også kinosjefenes Sølvklumpen for beste norske fim i 2006. Siden debuten i 2002 har Endre Lund Eriksen (1977) skrevet bøker for både barn og voksne.

(Pressemelding fra Ark)

Ler om de nominerte bøkene her.