Har dere bøker om hvordan man farger et marsvin grønt? Eller bilder av kvinnelige skiløpere i middelalderen? Bibliotekarene i Porsgrunn har fått høre mye gjennom årene.

Porsgrunn er blant de stedene i landet som var tidligst ute med bibliotek. I år er det 160 år siden biblioteket som institusjon ble opprettet. Samtidig er det 20 år siden biblioteket flyttet inn i lokalene de hører til i i dag – klemt mellom rådhuset og politihuset som det ligger.
Det feirer de med kveldsmat og bokprat onsdag kveld, på dagen 20 år siden innflyttingen. Alle er hjertelig velkomne til å bli oppdatert på ny litteratur, treffe forfatteren av "Andrea D", Margaret Skjelbred, treffe mastergradsstudenten Olav Jenssen som intervjuer eldre folk fra Vinje og få en liten matbit.

Trender

Bibliotekarene Ingrid Stavran, Elisabeth Bergstrøm og Margit Kiland er glade i arbeidsplassen sin og har gjennom årene fått oppleve hvordan samfunnet har endret seg.
– Før flommet det over av bøker om likestilling og kvinnefrigjøring. Så kom det bøker om miljøvern. Nå er det mye "egobøker", om hvordan man bør leve livene sine, om innredning, helse, økonomi. Det er mye alternativ medisin, alternativ religion, alternativ tenkning for tiden, forteller de. Over hele landet har utlånstallene sunket noe siden toppåret 2004. Og Porsgrunn er ikke noe unntak. Men bibliotekarene opplever likevel at hverdagen er mer travel enn før.
– Biblioteket brukes på en annen måte enn før, forteller de. Nå er nettsidene godt besøkt, de har studenter innom og de tilrettelegger for arrangementer der de kan dele av kompetansen sin om bøker.

Pikkolofløyter

De har også hatt sin andel mer kuriøse henvendelser.
– Jeg husker godt en elev som var innom og spurte etter bøker om kvinnelige skiløpere i middelalderen, helst med bilder. Den bunken ble ikke stor, ler Bergstrøm. Noen har etterspurt bøker om dyner, andre om pikkolofløyter.
– En gang var det et barn som lurte på om vi hadde en bok om hvordan farge marsvinet grønt, legger Kiland leende til. Framtiden synes de er vanskelig å spå om, men Stavran er sikker:
– Jeg tror papirboka lever om 20 år.

Det er Varden som skriver dette. Les saken her.