Et spesialnummer av Donald Duck som miljøand skal nå distribueres gjennom skolene til 100 000 elever i hele landet. Den hissige anden i Andeby skal lære norske barn om kildesortering og miljø. I går ble bladet som inneholder tidligere trykte miljøvennlige Donald Duck-historier, lansert på Latter, Aker Brygge, med fynd og klem på resirkulert papir og med miljømerket Svanen. Konferansier og komiker Paul Håvard Østby var kjempefornøyd med sitt engasjerte publikum, miljøinteresserte barneskoleelever fra Vålerenga og Lilleaker.Miljø-Hakkespetter.
Vi tipper disse elevene, som fikk hvert sitt eksemplar av bladet, allerede kan historiene i Miljø-Donald utenat. Om hvordan Donald avslører Nabo Jensen som miljøsynder. Om hvordan Petter Smart hjelper ordføreren å bli kvitt Andebys søppelfjell, og om hvordan Hakkespettene Ole, Dole og Doffen oppdager noen svært så hissige fisker i den forurensede Svartsjøen.

Spesialutgaven av Donald Duck, "Forsøplede tider", er resultat av et samarbeid mellom Disney, Egmont Serieforlaget, retursamarbeidet LOOP og Avfall Norge.

– Er ikke denne miljøutgaven av Donald Duck reklame for et kommersielt blad rettet mot barn, Nancy Sand, seniorrådgiver og prosjektleder i LOOP?

– Det var vi som kontaktet Disney og Egemont og tok initiativ til utgivelsen. Tilsvarende er gjort i Danmark med vellykket resultat. Det er positivt for oss at Donald Duck er så godt kjent og har så stor gjennomslagskraft blant barn og foreldre. Budskapet om kildesortering er om dugnadsånd og den enkeltes innsats i et felles prosjekt. Hakkespettene er miljøvernpionerer og i denne sammenheng er Donald Duck en fremragende ambassadør, mener Sand.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier at han ikke har store betenkeligheter ved denne spesialutgaven av Donald Duck.

– At det er ikke-kommersielle aktører som står bak, gjør det mindre betenkelig. Dessuten er ikke historiene i bladet laget for anledning eller for initiativtagerne. De er tidligere trykket i Donald Duck, sier Thon.

Historisk stand up.
Det er sjelden kost at en professor i historie opptrer på stand up-scenen på Latter. Men i går hadde Øystein Sørensen, mest kjent som krigshistoriker, en vellykket debut på de skrå bredder. Professoren, som kan Donald Ducks historie, påpekte at Ole, Dole, Doffen og onkel Donald har tatt parti for naturen og miljøet, mens utbyggeren Skrue har vært miljøskurken. Sørensen opplyste at den berømte Donald-forfatteren Carl Barks, allerede på 1950-tallet skrev om miljøkonflikter.

– Vil ikke denne politisk korrekte Donald-utgaven for skolebarn medføre økt kjøpepress på Donald Duck &Co?

– Dette kan ha sine sider, men jeg er ikke veldig bekymret. For øvrig var Carl Barks åpenbart opptatt av miljøspørsmål lenge før den vestlige verden var opptatt av slikt, påpeker Øystein Sørensen.

Denne Artikkelen er sakset fra Aftenposten. Les den her: