? Om det er en roman, ja så klart. Men selv om jeg har en ganske klar idé om hvordan den vil se ut, kan mye endres, jeg har ikke begynt å skrive den ennå, sier Harald Rosenløw Eeg.

Som forfattere flest, liker han egentlig ikke å snakke om bøker før de har funnet sin endelige form mellom to harde permer. Denne gangen sier han likevel bitte litt, siden han allerede har fått stipend på 200.000 fra Sparebanken Øst etter å ha røpet ideen for dem.
Noe helt annet

? Jeg har tenkt på det lenge, å skrive noe med utgangspunkt i historien til området jeg kommer fra, og da er jo hvalfangsten et nærliggende utgangspunkt, sier forfatteren som bor i Oslo, men er født i Tønsberg.– Om det er en roman, ja så klart. Men selv om jeg har en ganske klar idé om hvordan den vil se ut, kan mye endres, jeg har ikke begynt å skrive den ennå, sier Harald Rosenløw Eeg.

Som forfattere flest, liker han egentlig ikke å snakke om bøker før de har funnet sin endelige form mellom to harde permer. Denne gangen sier han likevel bitte litt, siden han allerede har fått stipend på 200.000 fra Sparebanken Øst etter å ha røpet ideen for dem.
Noe helt annet

– Jeg har tenkt på det lenge, å skrive noe med utgangspunkt i historien til området jeg kommer fra, og da er jo hvalfangsten et nærliggende utgangspunkt, sier forfatteren som bor i Oslo, men er født i Tønsberg.

Han er mest kjent for sine ungdomsbøker, men har ingen planer om å tråkke opp kjente løyper i dette prosjektet.

– Det blir ikke noe i nærheten av noe jeg har gjort før. De siste bøkene jeg har skrevet har vært hyperrealistiske ungdomsromaner. Denne gangen er planen å gå tilbake i tid, muligens med glimt av magiske elementer. En må jo utfordre seg selv, mener Rosenløw Eeg.
Klok av skade

– Jeg har tenkt på denne ideen lenge da utlysingen av dette stipendet dukket opp, så boken hadde jeg skrevet uansett. Men det er jo en solid oppmuntring at noen tenner sånn på ideen min, sier han.

– Og 200 000 tar vel ikke motet fra deg det heller?

– He he, det er klart det er kult at prisen faktisk er så mye penger. Jeg hadde nok gjort samme researchen uansett, men nå har jeg faktisk råd til å gjøre den, sier forfatteren, som har visst om tildelingen en tid allerede.

Om det blir om et år eller om fem at romanen er trykkeklar, det kan han ennå ikke svare på. De siste dagene har han tilbrakt i København, der han jobber på et nytt filmprosjekt sammen med Erik Poppe. Neste uke møter han opp på Mono for å diskutere hvorvidt «livet har blitt for kjipt i ungdomslitteraturen», med bakgrunn i sin siste roman, den dystre og kritikerroste «Alt annet enn pensum».

– Vel, vi gleder oss i alle fall til den kommer.

– Å nei, ikke si det. For noen år siden slengte jeg ut noe om at jeg en gang ville skrive den store oppvekstromanen hjemmefra. Siden den gang har ikke Tønsbergs Blad spurt meg om annet. He he. Jeg visste at jeg ikke burde sagt noe.

Det er Dagsavisen som skriver dette her.