Rune Belsvik ble født i Haugesund i 1956, men han vokste opp på Stord. Allerede som liten likte han å holde på med ord, og iblant hendte det at han laget et dikt til moren som han leste høyt. Etter hvert som han ble eldre følte han at han ikke var god nok for kameratene, derfor vridde han på oppførselen for å bli godtatt. Det var i tenårene at Belsvik begynte å skrive for alvor, og dette gikk mest i romantiske dikt. Her er et utdrag fra et intervju der Belsvik forteller om hvordan han ble forfatter:

”Jeg hadde mange kamerater og venninner, og jeg var med på både svømming, håndball og fotball. Når jeg var ute med vennene mine kjente jeg meg ofte sliten, og det førte til at jeg ofte gjorde meg tøffere enn det jeg var. En kveld satt jeg med papir og blyant og alle de redde tankene jeg hadde fosset ut av meg og ned på papiret. Dette kjentes på en merkelig måte godt og fredfullt, og fra den kvelden gikk jeg ofte hjem før jeg måtte. Jeg syntes det var herlig å få ut alle de vanskelige tankene, og på en rar måte kom jeg nærmere inn på meg selv og andre.”

Det var en periode der Belsvik ville bli psykolog, men siden han sluttet på den videregående skolen ble dette utelukket. Han ville gjerne ha et arbeid der han fikk møte og snakke med mennesker, derfor tok han utdanning som hjelpepleier på Dikemark i Asker, utenfor Oslo.

En dag leste Belsvik i avisen at forlaget Aschehoug skulle ha en konkurranse der det gjaldt å komme med en manuskriptidè til en ungdomsbok. Belsvik prøvde seg selvfølgelig på dette, og vant det ene stipendet. Han fant fort ut at å skrive en ungdomsbok ikke var så enkelt som han hadde trodd, men boka ble fullført og kom ut i 1979. ”Ingen drittunge lenger” ble debutboka hans, og var sammensatt av ærlige skildringer av ung seksualitet.

23 år gammel flyttet han til Gamvik i Finnmark hvor han jobbet som kontorassistent og lærervikar. Han bodde der i to år før han flyttet tilbake til Stord hvor han jobbet på Valen sykehus, og som forfatter ved siden av. I 1983 gikk ferden til Kristiansand, og han ble forfatter på heltid. Belsvik bor ennå i Kristiansand med både kone og barn.

Rune Belsvik skriver for det meste barne- og ungdomsbøker, men har hatt bøker som også har falt i smak hos voksne. Et par av bøkene hans har blitt dramatisert som skuespill og dokketeater. Bøkene hans er preget av dikt og poesi, og mange handler om gutters tanker om jenter, og om mennesker med seksuelle tanker og ønsker. Her er et lite utdrag fra boka ”Kjærleiken er eit filmtriks”, hvor Arne tar følge med Guro hjem og tenker på hva som kommer til å skje:

”Ho sakka farten. Me gjekk saman. Me visste det, begge to. At snart stod me i natta med nevane overalt på kvarandre. Snart skulle me gjera det godt. Me skulle sukka og stønna. Me skulle bita litt. Me skulle gløyma den kjølige natta og skulen og ungdommen og heile driten. Me skulle rasa inn i kroppane sine lystar. Syga på kvarandre. Dunka mot ein vegg eller ein telefon-stolpe. Knalla mot kvarandre. Daska og sveitta. Guro skulle stønna.” (side 73-74)

Ei annen bok ”Dustefjerten” har Belsvik skrevet om hvor vanskelig de er å få til akkurat det du ønsker. Denne boka ble til og med lest opp i barnetimen for de minste i 1991.

Bibliografi:
Ingen drittunge lenger (1979) ungdomsroman
Forteljingane mine (1981) barnebok
Kram snø (1981) fortellinger
Allslags dagar (1982) barnebok
Sommarjubel (1983) barnebok
Hærverk (1984) skuespill
Tjo-hei (1984) barnebok
Gummelum (1985) skuespill
Sirkushestar og kaniner (1985) noveller
Guten som blir borte (1986) fortellinger og dikt
Den som kysser i vinden bles ikke bort aleine (1987) barnebok
Så lenge det er egg er det håp (1987) ei andedamsfortelling
Alle de fine jentene (1988) ungdomsroman
Erling Andersen og halve kongeriket (1988) skuespill
Guten sin (1989) roman
Kråkejakt (1989) barnebok
Eit hus fullt av mørker (1990) barnebok
Dustefjerten (1991) barnebok
Kjærleiken er eit filmtriks (1991) ungdomsroman
Dustefjerten og det store bekketeateret (1992) barnebok
Dustefjerten og den store gullfiskjakta (1993) barnebok
Stryk meg, stryk meg (1993) skuespill
Utslett (1994) roman
Dustefjerten og den store marsipanfesten (1994) barnebok
På nippet (1995) ungdomsroman
Mellom deg og meg (1995) brev, saman med Paul Leer-Salvesen
Dustefjerten og den store vårdagen (1996) barnebok
Bak ryggen til Margrethe (1997) noveller for ungdom
Tønder (1998) skuespill
Eg kjem no, sa kjærasten min (1999) roman
Den store stilige Dustefjertboka (2000) ei samlebok om livet i det vesle landet ved bekken
Ein naken gut (2000) ungdomsroman
Verdas mest forelska par (2001) barnebok
Dustefjerten og den store sommarferieturen (2003) barnebok
Over kvåsen, skuespill (2004)
Tøddel Blisterplytt (2005) barnebok

Priser:
Cappelenprisen 1984
Melsom-prisen 1984
Kultur- og kirkedepartementets spesialpris for barne- og ungdomslitteratur 1988, for Alle dei fine jentene
Sunnmørsprisen 1994, for Dustefjerten og den store marsipanfesten
Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og undomslitteratur 1994, for Dustefjerten og den store marsipanfesten
Sunnmørsprisen 1994, for Dustefjerten og den store marsipanfesten
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 1996, for Dustefjerten og den store vårdagen
Brageprisen 2000, for Ein naken gut
Nynorsk litteraturpris 2000, for Ein naken gut
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2001, for Verdas mest forelska par
Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og undomslitteratur 2003, for Dustefjerten og den store sommarferietur
Teskjekjerringprisen 2007.

Kilde: Wikipedia