Siden debuten i 1979 har Sund skrevet 27 bøker og 15 skuespill.

– Som forfatter har han satt Levanger på kartet, ikke minst som manusforfatter til friluftsteateret Raud Vinter, heter det i begrunnelsen. Da driftskomiteen gjorde sitt vedtak i går ettermiddag, var prisvinneren på skitur i Frolfjellet. Med blå swix under sålen, 15 minus i lufta og nydelig puddersnø som underlag koste han seg. Dagen ble nok heller ikke dårligere av at han etter endt skitur ble gratulert som kulturprisvinner.

– Veldig hyggelig. Hvis det jeg har gjort kan være til glede for folk i Levanger og ellers omkring i området, så er det ikke noe som gleder meg mer enn det. Det er i seg selv mer enn god nok pris for meg, konkluderer han spontant.

En veiviser

Driftskomiteen har vektlagt Torvald Sunds omfattende og allsidige litterære produksjon. Blant annet gir den ros til Sund for at han i hele sitt forfatterskap har vist lojalitet mot folk sitt hverdagsliv, og med humor og alvor har skildret minoritetskulturer og de utstøtte i samfunnet.

– Han er en veiviser for den gode fortelling, ikke minst knyttet til historier og miljø fra sin egen oppvekst i kystkulturen. De populære bøkene om Onkel Oskar er filmatisert, skriver arbeidsgruppen som innstilte Sund. Forfatteren står bak svært mange produkter, men det er nok likevel Raud Vinter de fleste har friskest i minne. Musikkteateret sysselsatte en lang rekke aktører, både foran og bak scenen, det fikk over ni tusen tilskuere til å benke seg til i amfiet, og kanskje enda viktigere: Det skapte et enormt engasjement blant folk flest, og ble gjennom hele prosessen omtalt i positive vendinger, ikke minst for Levanger som kommune. Like før jul ble det klart at Raud Vinter settes opp også i år, med premiere 5. september. Torvald Sund synes det er hyggelig at stykket går en ny runde.

– Vi så hva det gjorde med folk. 200 mennesker var med, og her utspant det seg et kollektivt samarbeid som jeg gledet meg over å se. Det er klart at det som har vært, får vi aldri igjen. Disse følelsene. Men jeg håper at jeg igjen kan være med og skape ny glød og samarbeid, for det er det som ligger i botn av det hele.

Mange språk

Torvald Sund har skrevet 23 barne- og ungdomsbøker og 4 bøker beregnet på voksne lesere. I tillegg har han også skrevet 15 skuespill som har hatt premiere. Det vil si, det siste; «Fuglefangartreet» vises for første gang 6. mars, og er noe så sjeldent som et skrekkteater.

– Ja, det blir spennende. Skal du fortelle noe skummelt eller noe artig, er fallhøyden stor. En livsfarlig sjanger. Men lykkes vi, har vi gjort noe stort, sier manusforfatteren. Torvald Sunds bøker er oversatt til ti språk, og det er slett ikke bare lesehester i eget land som har kunnet glede seg over levangerforfatterens fortellerstil. «Snøstormen» (1984) er den av romanene som kan leses på flest språk, inkludert for eksempel japansk. «Siste ytre» (2005) ble nylig oversatt til svensk. Nøyaktig hva Torvald Sund skriver på om dagen, røper han ikke. Men at han har gode kreative dager er likevel sikkert. Det kan vi blant annet takke nysnøen for.

– I denne tiden på året har jeg normalt en god arbeidstid. Jeg skriver om dagen, og når det er så fin snø som nå, tar jeg meg en skitur på ettermiddagen. Slik blir jeg svett på ryggen, og jeg får kjent gleda ved å bruke kroppen. Spesielt i dag, jeg kunne gå i et jomfruelig landskap, forteller Torvald Sund.

Det er Levangeravisa som skriver dette her.