I det nye biblioteket i Drammen nytter det ikke å låne nytt før gammel gjeld er gjort opp. Diskusjon vil være nytteløs, for avgjørelsen tas av en låneautomat som styres av «systemet». Et system er som alle vet, ikke mottakelig for argumenter som ikke harmonerer med programmeringen.
I løpet av én måned skal nærmere 200000 bøker radiomerkes og registreres i inn- og utlånssystemet. Deretter vil det aldri være tvil om bokens status.
Utlån og innlevering skal tas hånd om av selvbetjente automater hvor radiobrikken registrerer og holder orden, ikke minst i den moderne sorteringsmaskinen med heis. Radiobrikken forteller maskinen hvor boken skal av, lander den på riktig tralle som gir beskjed når den er full og trenger tømming.FLERE BRUKERE. De første av seks utlånsautomater testes ut i disse dager. Displayet forteller i alle ønskelige detaljer trinn for trinn av låneoperasjonen. Det er her ubetalt gjeld kommer for en dag. Automatiseringen avskjærer muligheten for tvil, og påstanden om at boken er levert blir ubrukelig. Gjelden kan betales til et levende menneske bak skranken.
-Det eneste som kreves er et nasjonalt lånekort. Det nytter ikke med kortet fra det gamle biblioteket, sier biblioteksjef Sølvi Tellefsen.
Biblioteket har 50 ansatte. Automatene sparker ingen av dem.
-Vi skal gjøre mer av det vi er utdannet til; hjelpe publikum med å finne gode bøker, eller bøkene de trenger. Dessuten vil tilfanget av brukere øke, sier biblioteksjefen og sikter til høyskolestudentene, virksomhetene på Union Scene og den nye bebyggelsen rundt Papirbredden.

SAMBIBLIOTEK. Biblioteket på Papirbredden er en sammenslåing av Drammen bibliotek, fylkesbiblioteket og fagbiblioteket til Høgskolen i Buskerud.
Drammens-biblioteket begynner å ta form over tre etasjer. I løpet av en måneds tid skal det gjøres ferdig fra toppen og nedover. Høyskolens fagbibliotek med studiestillhet blir å finne i tredje etasje. I annen etasje blir det skjønnlitteratur, tidsskrifter og musikk. Soloppgangen over Bragernesåsen sett fra musikkavdelingen skal være gripende, ifølge noen som har fått den med seg. I første etasje blir det litt av hvert og tillatt med lyd. Her skal barn kapres inn i bøkenes og eventyrenes verden, og alt er lagt opp på barns premisser med små møbler og et lite amfi for små forestillinger.

FLATPAKKER PÅ VEI. Men hvor er egentlig bøkene? 90 tonn reoler har krysset riksgrensen, og er på vei mot Drammen. De første flatpakkene ble losset på Papirbredden mandag morgen, og det er utvilsomt mer i vente. Hva som enn skjer: Åpningen av det nye sambiblioteket i Drammen skjer 26. februar.

Det er Drammens Tidende som skriver dette her.