? Barn og unge liker å bli skremt. Vi vil gjerne hjelpe dem, sier Jon Ewo tjenestevillig. Han er sammen med Ingunn Aamodt og Arne Svingen trioen som har satt seg fore å holde hodehårene høyt hevet på unge lesere i tida som kommer. Serien heter Marg og bein og skal utgis på Damm. De første tre bøkene kommer i mars.

? Hvorfor vil dere skremme barn?
? Fordi de trenger det. I den alderen når de er mellom barndom og ungdom, når de leter etter holdepunkter og tester grenser, er det et stort behov for dette. Vi husker alle det forlatte, gamle huset i nabolaget, øde og guffent, som vi sirklet rundt og lurte: Tør jeg gå inn der? Tør jeg gå inn i det innerste rommet og sjekke hva den lyden jeg hører, er?
Slik spurte Jon Ewo på pressekonferansen torsdag, da Damm presenterte vårens nye barnebøker.
Det er rene initieringsritualet dette, å lese slike skumle bøker. Og nettopp boka som medium er ideelt for å teste ut disse grensene. Boka kan man nemlig lukke og legge bort hvis man vil.

De tre forfatterne har også en annen agenda med serien: De vil ta makta tilbake fra forlagene. Det er jo som regel slik at forlagene bestemmer seg for serier de vil satse på, og så setter de sammen bøker som passer, og inviterer forfattere til å skrive. Marg og Bein er Svingens, Ewos og Aamodts prosjekt. Det er de som skriver bøkene, og bestemmer om det eventuelt skal trekkes andre forfattere inn.
De første bøkene heter «Dødelig blitz», «Grusom spådom» og «Dødens glassøye».
– Det eksisterer mange grøsserbøker i verden, men ikke så mange norske. Og dessuten skriver vi bedre bøker – i all beskjedenhet, sier Jon Ewo. Som også opplyser at han vil benytte sin del av serien til å belyse noen etiske dilemma. Med det for øye har han planer om å bygge ei bok på hvert av de ti bud.

Det er Vårt Land som skriver dette her: