Ingen barnebok-helt lånes mer enn den nå 35-årige Albert Åberg. Foreldre vet for lite om mangfoldet i barnelitteraturen, mener Foreningen !les. Tallenes tale er krystallklar: bøkene om Gunilla Bergströms lille gutt innehar åtte av de ti første plassene på Oslo-bibliotekenes utlånstopp.

– Det er stort sett vi voksne som velger barnebøker, og vi er ikke mer kompliserte enn at vi tar det kjente, sier redakssjonssjef Agnes-Margrethe Bjorvand i barnebok.no.

Låner en million årlig

Hun er slett ikke overrasket, og påpeker at bøkene står seg godt 35 år etter at Gunilla Bergström innførte Albert Åberg. Ifølge Åbergs nettside er det solgt over syv millioner bøker i serien, som rommer 24 utgivelser. Hvert år lånes det ut en million Albert Åberg-bøker fra svenske biblioteker.

– Vi ser at mange klassikere fra '70-tallet fortsatt går godt, for det er jo foreldrene som kjøper og låner til barna. Men det er litt synd at dominansen er så entydig. Det viser at vi vet for lite om mangfoldet og tilgangen på ny litteratur, sier leder Ketil Kolstad i Foreningen !les til Neste klikk.

Kolstad mener foreningen har en kjempejobb å gjøre med å synliggjøre mangfoldet for foldregruppen.

– Det finnes mange flinke norske barnebokforfattere, og selv om noen klassikere holder seg bra, så handler bokvalg for barn også om å tilby dem bøker som er skrevet i tiden de selv vokser opp i, sier Agnes-Margrethe Bjorvand i barnebok.no.

Potter-gererasjonens bøker
Hun anbefaler blant andre Tor Åge Bringsværds Når to-serie (billedbøker) og for de litt eldre: Johanna Thydells ungdomsroman I taket lyser stjernene og Ingvar Ambjørnsens Fillip Moberg-bøker.

Kolstad har en forkjærlighet for Jon Ewo-bøkene, som han gjerne leser for sine barn.

– Det blir utrolig spennende å se hva de som de siste årene har lest Harry Potter og Ringenes Herre viderefører til sine barn, sier lederen for Foreningen !les.

 

DE 15 MEST UTLÅNTE BARNEBØKENE:

1. Fly! sa Albert Åberg

2. Usynlig, Albert Åberg

3. Hvor er skøyergutten Albert Åberg?

4. Albert Åberg og soldatpappaen

5. God natt, Albert Åberg

6. Så rart, sa Albert Åberg

7. Du er en feiging, Albert Åberg!

8. Knyt i vei, Albert Åberg!

9. Phenomena (av Ruben Eliassen)

10. Karsten liker å danse (Tor Åge Bringsværd)

11. Karsten og Petra er bestevenner (Tor Åge Bringsværd)

12. Albert Åberg er en tyv

13. Kasper tar straffe (av Jørn Jensen)

14. Heng i, Albert Åberg

15. Badredrakten (av Åsa Storck)

kilde: Deichmanske bibliotek


Det er Neste Klikk som skriver dette her.