Foreningen !les har et prosjekt som skal få ungdom mellom 13-19 år mer interessert i å lese, og nå stiller idrettstoppene opp. Nybakt verdensmester i utfor Aksel Lund Svaindal anbefaler for eksempel Niemis «Populærmusikk fra Vittula», mens Susanne Wigene gjerne leser krim.

Ketil Kolstad i foreningen sier til ABC Nyheter at de nå samarbeider med flere landslag som skal hjelpe til med å gi ungdom leselysten tilbake.

– Når vi spør ungdommer om hvem de mener leser bøker er svaret som oftest at det er «halvfete» gutter med briller. Den forestillingen ønsker vi å gjøre noe med, sier Kolstad til ABC Nyhteter.

Inn i garderoben

Foreningen ønsket å ta boken ut i nye omgivelser og bestemte seg for å komme inn på nye arenaer. Nå samarbeider foreningen med flere landslag og klubber i Norge.

– Noen av de vi samarbeider med er landslaget i karate, svømmelandslaget og alle aldersbestemte guttelandslagene i fotball. I tillegg jobber vi med flere ulike klubber, fortsetter Kolstad.

– Vi ønsker først og fremst og nå ut til bredden, men ønsker også å treffe eliteutøverne.

For å nå ut til bredden har foreningen knyttet til seg profilert og leseinteresserte idrettsutøvere som fronter prosjektet. Klubbene som er med får egen garderobebibliotekar som kommer på besøk før eller etter trening.

– Klubbene vil få en fast garderobebibliotekar som er behjelpelig med litteratur til utøverne. Vi ønsker at lesing og bøker skal bli naturlig del av idrettsmiljøet.

Det er satt igang et pilotprosjekt hvor 14 ulike idrettslag, fordelt på 8 idretter i 4 deler av landet er med. De første reaksjonen fra klubbene er positive.

Bokbag

De første klubbene som er med i prosjektet har fått en egen bokbag med en egen idrett og lesing logo påtrykt. Bagen inneholder et variert utvalg bøker, til sammen 25 titler spredt på blant annet krim, humor, drama, ungdom, fakta og tegneserier.

Foreningen ønsker å supplerer bokbagen med andre aktiviteter som forfatterbesøk og bibliotekkveld.

Boktips: Susanne Wigene er glad i å lese. Hun anbefaler blant annet Anne Holts bok «Blind Gudinne» (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)Boktips: Susanne Wigene er glad i å lese. Hun anbefaler blant annet Anne Holts bok «Blind Gudinne» (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Eliteutøverne i Norge bruker mye tid på reise i løpet av en sesong. Det er kjent at mye av fritiden går med til kort- eller tv-spill. Foreningen ønsker å inspirere topputøvere til å la boken bli en like viktig del i treningsbagen som utstyret de bruker.

En av de utøverne som er med i prosjektet er nybakt verdensmester på ski, Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Hun er en fantastisk ambassadør for oss. Hun lader opp til trening og konkurranser med en god bok.

Jacobsen er en av utøverne som har fått en bokbag av foreningen. Den ble overrakt henne under NM på ski i Meråker i januar. Kolstad vet at bagen er med til VM i Sapporo i disse dager.

– Kanskje det var det som gjorde at hun tok gullet på sprinten, sier Kolstad til ABC Nyheter.

Bokpallen

Foreningen har også opprettet et nettsted der ungdom, og andre litteratur-og idrettsinteresserte kan finne ut hva kjente idrettsutøvere liker å lese. Der kan man søke på utøver, idrett eller bok. Målsettingen med www.bokpallen.no er at toppidrettsutøvere, på en enkel måte, kan inspirere ungdom til å finne og lese bøker.

Her er noen utøveres tips til bøker det er verdt å lese:

Aksel Lund Svindal: «Populærmusikk fra Vittula», av Mikael Niemi

Marit Fiane: «Yatzy», av Harald Rosenløw Eeg

Freddy dos Santos: «Hvite niggere», av Ingvar Ambjørnsen

Susanne Wigene: «Bind Gudinne», av Anne Holt

På bokpallen kan du finne flere utøveres tips til gode bøker.


Det er ABC Nyheter som skriver dette.