Sytten blide førsteklassinger takker for seg med svarte kinn og svarte fingre. Bokillustratør Øyvind Torseter har nettopp lært dem å tegne med kullstift. Han har illustrert fem barnebøker og gitt tekst til to av dem. Den første kom i 2002, «Plutseleg ville eg ikkje lage dorulldyr lenger», med tekst av Bjarne Sortland. Etter den fulgte «Mister Random», «Klikk», «For en neve havre» og «Englefjell».
Øyvind Torseter (34) er prisbelønt for sine bokillustrasjoner. «Mr Random» og «Klikk» er begge kåret til Årets vakreste bok, en pris i regi av Grafill, Nasjonalbiblioteket, Tegnerforbundet og Den norske forleggerforening.

Dramatisk dotur.

I løpet av skoleåret har alle første- til tredjeklassinger i Ski møtt og tegnet med Torseter. Illustratørens skoleturne er i regi av Pilotgalleriet i Akershus og Den kulturelle skolesekken. I går sto småskolen ved Vevelstadåsen skole for tur.

Rommet er rigget med langbord når førsteklassingene toger inn. Forventningsfulle og oppmerksomme følger de illustratøren. Han holder opp billedboken "Klikk", som forteller om en dramatisk dotur. Lille Amund er på besøk hos bestemor og bestefar når han låser seg inne på do. Torseter forteller historien og viser frem de uttrykksfylle tegningene. Han forklarer at bildene er tegnet med tusj og fargelagt med datamaskin. Neste bok han viser frem, er "For en neve havre". En cowboy-historie illustrert med collage. Torseter forteller at han har klippet og limt i farget papir og tegnet på det etterpå.

Monsterkjeft og traktorgrill.

Så er det elevenes tur til å være illustratører. Alle får hvite ark med et stempel på, en kullstift og beskjed om å brette opp armene. Nå skal det tegnes, og det er lov å grise.

–Ut fra stempelet skal dere lage en tegnig, sier Torseter og utfordrer fantasien. Stemplene viser hodeløse menn, monsterkjefter og mennesker med frakk. Illustratøren gir tips om kullstiftens mulighet.

–Når vi tegner med kull kan vi lage tykke og tynne linjer. Stiften kan legges flat eller vi kan tegne med fingrene.

Resten av timen suser av gårde. Den ene fantastiske historien etter den andre dukker opp på de ikke lenger hvite arkene.

–Nå kan dere henge tegningene opp etter hverandre. Så blir det også en historie, sier Øyvind Torseter.

Det er Østlandets Blad som skriver dette.