5.-klassingene ved Tinnesmoen skole leser så det riktig freser om dagen. Elevene er, i likhet med fem andre skoler, invitert av Notodden bibliotek til å kåre Årets bok i 2006 på Notodden. I begynnelsen av februar inviterte Notodden bibliotek alle 5.-klasser i kommunen til en bokdag. Klassene fikk med seg ett eksemplar av seks populære barnebøker tilpasset elevenes alder. Deretter fikk elevene et par måneder på seg til å pløye gjennom bøkene før elevene skal stemme over og kåre Årets bok 2006.
Økt leselyst

– Dette er et kjempefint initiativ av biblioteket, smiler klassestyrer Torunn Olsen ved Tinnesmoen skole. De 17 elevene hennes sitter dypt konsentrert med hver sin bok på pulten. Klassestyreren forteller at bokkåringen helt klart er med og påvirker den enkeltes elevs leselyst.

– De aller fleste her er veldig glad i å lese og vi merker også at elevene er blitt flinkere til å mestre lesekunsten. Men det er litt av en utfordring at samtlige elever skal gjennom alle seks bøkene, spesielt når vi bare har ett eksemplar av hver bok. Derfor har vi organisert lesingen slik at fire av bøkene skal leses hjemme eller i stille lesestund på skolen. De to bøkene med mest tekst skal leses i klassen som høytlesning, sier Olsen og legger til at elevene også er ivrige etter å besøke skolens eget bibliotek. Spente

– Vi er ganske spente på responsen, avslører bibliotekarene ved Notodden bibliotek Eli Nesse Gjøsund og Gunn Jorunn Mælandsmo Flåta. Damene karakteriserer bokkåringen som en spennende vri på den godt innarbeidete bokdagen og begge gleder de seg til resultatet av avstemningen av de seks bøkene.

– Hvilke bøker har dere valgt ut til elevene?

–Vi valgte "Hjelp!" av Svein Kjærnli, "Svein og rotta på lab`en" av Marit Nicolysen, "Kidnapperne fra Subcity" av Øistein Borge, "Trigger" av Monica Borring, "Svar, da" av Bjørn Ingvaldsen og "Stå dønn stille" av Tore Aurstad. Dette er, etter vår mening, et knippe populære bøker perfekt tilpasset dagens 10- og 11-åringer, svarer bibliotekarene med et smil.

Det er Telen som skriver dette