I 2010 åpner Norges første kokebokmuseum, men allerede til neste år er det mulig å ta en tjuvtitt.

– På sikt skal museet bli et knutepunkt for forskning på mat og drikke i Norge, og en link til resten av verden, sier førstelektor Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole – Institutt for økonomi og ledelse ved Universitetet i Stavanger.

Fra sitt kontorvindu har han utsikt til tomten for bygget som skal stå ferdig i 2010 og huse landets første kokebokmuseum, i tillegg til safteri, kafé, restaurant, undervisningslokaler og rom for forskere.

– Hovedformålet med museet er å samle inn bøker som vi stiller til disposisjon for forskere og andre med interesse for matkultur.

– Vi legger ut matoppskrifter på engelsk og foto av rettene slik at de kan sitte hvor som helst i verden og få tilgang til samlingen vår, forklarer Jørgensen og fortsetter:

– Vi har ambisjoner om å bygge opp et museum med 5.000 dokumenter og bøker. Nå er vi i ferd med å lage et skriv som vi vil sende ut til potensielle givere. Vi har allerede fått inn bøker fra perioden 1902 til 1918 og har mottatt flere gaver, sier han.Tjuvstart i 2008

Helge Jørgensen lanserte museumsprosjektet allerede i år 2000 og har siden den gangen fått støtte fra ansatte i hotell- og restaurantnæringen.

Den regionale kokken Armand Julseth var eksempelvis en av de første til å overlevere verdifull matlitteratur til kokebokmuseet.

Under kulturhovedstadsåret i 2008 er det planlagt en tjuvstart på kokebokmuseet. Da vil det stilles ut noen bøker som også blir gjort tilgjengelig digitalt.

Universitetet i Stavanger har i 2006 gitt 25.000 kroner i støtte til prosjektet som en del av sin markering av kulturåret. Mat er også et av universitetets satsingsområder.

Vinproduksjon

Forskning på mat, hotell, restaurant og reiseliv vil få en fremtredende plass i museet. Totalt vil det bli avsatt 25 til 30 forskningsplasser i nybygget.

I tillegg til bøkene vil kokebokmuseet gi folk mulighet til å plukke krydder som vokser på området, samt få tilberedt mat på et kjøkken i tilknytning til museet. Det skal også lages en fakultetsklubb som vil fungere som restaurant.

– Det er til og med planer om å lage økologisk vin på området. Studenter og andre kan se hvordan druene dyrkes. Dermed vil vi bli verdens nordligste universitet med egen vingård, sier Jørgensen og innrømmer:

– Det er noen som har karakterisert oss som litt gale, men det får heller stå til, smiler Helge Jørgensen, som også er leder for interimstyret. Han har store ambisjoner for kokebokmuseet.

– På denne måten skaper vi et opplevelsessenter for matkultur som vil bli enestående i norsk sammenheng. Et gastronomisk opplevelsessenter for matfylket Rogaland, lover Jørgensen.