Alle tiåringene i Vestfold skal fortelle historien om sin egen barndom. Det kan komme godt med for framtidas historikere. Er det noe som mangler i fylkesarkivets mangfoldige hyllemeter, er det historier om hvordan det er å være barn. Det ønsker arkivformidler Ulla Nachstern Tannmand å gjøre noe med.
? Nå sender vi ut et brev til over 3.000 skolebarn, alle på fjerde trinn. Det har ikke vært noe tradisjon for å nedtegne barns egne opplevelser og går vi hundre år tilbake i tid, er det tynt med kilder om akkurat dette, sier Nachstern Tannmand.

– Nyttig kunnskap

Tirsdag var hun på klassebesøk på Tolvsrød på Nøtterøy. Der forklarte hun hva barna kan skrive om i sine historiske overleveringer.
– Hva heter du? Hva driver du med? Hvem bor du sammen med? Hva er det flotteste du eier? Sender du sms?
– Det er en kjempestor tjeneste vi ber barna om her, men det vil bli veldig nyttig for forskere og historikere. Vi vet altfor lite om hvordan det var å være barn for hundre år siden, sier hun.

Til barnebarna

Tomine Valmsness er helt sikker på at hun skal sende inn sin historie til Ulla på arkivet.
– Tenk så morsomt det vil være når mine barn får barn. Da kan de lese om hvordan jeg hadde det som barn, sier hun.
Andreas Bøvig Solberg har ennå ikke bestemt seg for om han vil bidra, men skulle ønske at hans bestefar og oldefar hadde skrevet slike brev da de var små.
– Det hadde vært gøy å lese. Det var veldig forskjellig å leve da, sier han.
Det er Vestfold fylkesarkivs tiårsjubileum som har satt fart på ideen om å invitere alle tiåringene til å ta fram penn og papir. Fram til 15. mai skal vestfoldbarna skrive, tegne og fotografere. Deretter skal det sorteres og settes inn i fylkesarkivets hyller. Utdrag fra en del av brevene skal også publiseres på internett.

 

Det er Tønsberg Blad som skriver dette