Birte Svatun jobber "undercover" i Presterød barnehage for å skrive best mulig bøker for barn.


Birte Svatun er mer glad enn trist om dagen. Og det med rette. Denne uka har hun solgt 10.000 eksemplarer av barneboka "Hva er følelser".

– Boka er blitt hovedbok i Boklubbens barn. Det er nesten jevngodt med å vinne i Lotto for en forfatter, smiler hun.

Også Adrian i nabosofaen smiler. Han er i gang med å snurre på følelseshjulet som følger med boka fra bokklubben.
– Fin bok, er femåringens konklusjon.

Ikke høflige lesere

For de siste tre ukene har forfatter Svatun vært barnehagetante Svatun. Vikariatet i barnehagen på Presterød gir henne full tilgang til de aller viktigste kritikerne hennes.
– Seksåringene er ikke spesielt høflige. Hvis de ikke blir fanget av historien går de bare. Så greit er det. Det er nyttig for meg, sier hun.

Og boka om følelser ble skrevet sammen med barna i Jareteigen Montessoribarnehage. Der har Birte Svatun spurt dem hva som gjør oss glade, triste, misunnelige, flaue eller ensomme. På Jareteigen blir barna flaue når de snubler, når de får hull i buksa eller om de promper høyt.

– Boka er skrevet som en blanding av fag- og skjønnlitteratur. Historier om de fire barna Åsne, Anders, Ali og Vilde avbrytes av egne "snakkesider". Der kan barna og de voksne snakke om følelser, hvorfor vi føler som vi gjør og hva vi kan gjør med de negative følelsene vi har innimellom. Jeg har skrevet boka for at barn skal bli bevisst følelsene sine. Forskning viser at personer som har lett for å gjenkjenne følelser, som tolererer dem og kan gi uttrykk for dem, har mindre psykiske problemer enn andre, mener Svatun.

Ut på veien

Og nettopp derfor skal hun nå på turné i barnehager og småskoleklasser rundt omkring. Første stopp er selvfølgelig Jareteigen Montessoribarnehage, deretter Tønsberg bibliotek.

– Og ellers er det bare å melde seg på, sier Birte Svatun med et smil.