Handgranateple av Ingelin Røssland er årets beste ungdomsbok. Det er dommen fra over hundre elever, som til sammen har vært jury for prisen.

UPrisen er Norges eneste ungdomsbokpris delt ut av elever i ungdomsskolen. Prisen ble delt ut på et arrangement under Litteraturfestivalen i Lillehammer, hvor både prisvinner og juryens drøyt hundre medlemmer var til stede.

Mari Skullerud og Håkon Hjelle Carlson delte ut prisen.

– Forfatteren forstår hvordan ungdom tenker, snakker og oppfører seg. Det er ingen moral som styrer boka, men den er likevel tilstede. Boka er fengende fra første side og handlingen er uforutsigbar, sa de på vegne av juryen.

Ingelin Røssland hadde vanskelig for å holde tårene tilbake i sin takketale.

– Dette er den kuleste prisen en ungdomsbokforfatter kan få, sa hun. – Å bli vurdert av dem man skriver for, og nå helt til topps, er en fantastisk følelse.

Juryen har bestått av elever fra de fem ungdomsskolene Furnes, Smestad, Hammartun, Dokka og Vågå i Oppland og Hedmark. Prisen er et pilotprosjekt i regi av Foreningen !les. De er så fornøyd med gjennomføringen at prisen skal utvides til å bli landsdekkende allerede neste år.

– Norge har manglet en pris for ungdomsbøker, sier Ketil Kolstad, daglig leder i Foreningen !les. – Årets jury har bevist at ungdom gjenkjenner kvalitet, uavhengig av stil, sjanger og målføre.
NBU gratulerer.