Alternativ litteratur selger som paraplyer i juli. Bestselgeren på Tanum i Karl Johans gate kunne ha vært pensum hos Märtha Louise, mener Fredrik Falch leder for livssynavdelingen hos Tanum. Det kom ikke som noe sjokk for folk i den alternative bokbransjen at Märtha Louise har rettet ørene mot engler. Å tiltrekkes det alternative er i det hele tatt veldig in i tiden.

På Tanum i Karl Johans gate har den alternative hjelp-til-selvhjelp-boken «The Secret» av Rhonda Byrne toppet bestselgerlisten siden mai.

? «The Secret», som har vært den store «buzzen» i år, er i høyeste grad en bok som kunne ha blitt satt opp som pensum på skolen til Märtha Louise, sier seksjonslederen for helse og livssyn Tanum Karl Johan, Fredrik Falch.

«The Secret» måtte først gi fra seg topplasseringen da en annen mystisk skapning med navn Harry Potter dukket opp for litt over en uke siden.

Trenger undring

Falch sier han bare kan spekulere i hvorfor interessen for det alternative og mystiske har vært så stor de siste årene, men påpeker at litteratur om engler, mystikk og okkultisme har solgt godt over lang tid.

– Jeg tror i utgangspunktet at livet til folk er blitt ganske konkret, og om ikke forutsigbart, så har det i hvert fall blitt mer materielt. Folk trenger kanskje å undre seg litt mer. De har behov for en religiøsitet uten å føle tilhørighet til en statsreligion. Det går hånd i hånd med om ønsket om å være individualistiske, sier Falch.

Peter Schatten i den alternative bokhandelen Scanalka, kan fortelle at salget av alternativ litteratur hos dem har ligget stabilt de siste tre årene. Fra nettbutikken selger de 5-600 bøker i året.

– Vi har ikke merket noen stor forskjell på salget etter at Märtha Louise kom i avisen, men på grunn av sommerferien er det nok litt for tidlig å spå utfallet. Jeg tror nok det vil nok ha sin effekt, siden den sjangeren hun driver med er veldig in i tiden, sier Schatten.

Han kan fortelle at de mest populære alternative retningene har variert over en tiårsperiode.

– For ti år siden var det pyramideenergi som var in, nå er det kanalisering, healing og engler. På samme måte som at tarotkort var populært for fire år siden, er det såkalte englekort som er «in» nå, sier Schatten som har drevet Scanalka siden 1975.

motvekt

– Jeg mener at alt som går på selvutvikling og alternativ selvutvikling faller inn under betegnelsen populærvitenskap. Denne typen litteratur er blitt mer og mer tilgjengelig på grunn av internett. Tidligere måtte de som var interessert i denne typen stoff lete mye mer på alternative steder, sier Falch.

Seksjonslederen i Tanum mener det er merkelig at «The Secret» har toppet listene i flere måneder uten at pressen har skrevet om det. De innbitte leserne finner fram til utgivelsesdatoene til bøkene uten medias hjelp. I november kommer «The Secret» på norsk.

Han mener folk i Norge generelt er opptatt av religion og viten. Den religionskritiske boken «The God Illusion» av Richard Dawkins har solgt meget bra. Det samme har «God is not Great» av Christopher Hitchens.

Disse bøkene har også fått en oppsving på Tronsmo bøker og tegneserier, hvor de bevisst ikke selger alternativ litteratur.

– Vi merker jo at det er en oppsving i bøker som «The God Illusion» og «God is not great». Jeg kan ikke helt si hva det kommer av, men jeg har alltid tenkt at det er en motvekt mot nyreligiøsiteten generelt, sier Ellen Krystad på Tronsmo.


Det er Dagsavisen som skriver dette.