I min aldrende turistguide til Oslo har et bilde av det årlige bruktboksalget på Karl Johan fått æren av å åpne bokas bildeutvalg. Skal vi, når tre store aktører i Bok-Norge i tillegg arrangerer boksalg denne helga, tro at det er noe med Oslo og august og billige bøker?

I bakgården til forlagene Pax og Spartacus blir det billigsalg av bøker fra og med torsdag 30. august. Arrangørene skilter med køpleie på åpningsdagen, minstepris på 20 kroner boka og opp til hundrelappen, og det er etter sigende de store verkene som selger mest.

Mellom 500 og 1000 mennesker var innom fjorårets salg, og til sammen kjøpte de rundt 12 000 bøker – fordelt på 800 titler.

Samme dag åpner Aschehoug forlag sin bakgård. Der legger kremmerne tusenvis av bøker fra Aschehoug, Oktober og Universitetsforlaget ut for salg, med priser fra tieren og oppover.

Lørdag forsterkes salgsdiskene med tusenvis av barne- og ungdomsbøker, og arrangørene frister med gratis is og ballonger. Overskuddet fra forlagsbakgården går til Amnestys arbeid for menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Ti kroner er også startbeløpet når bokhandelen Tronsmo åpner portene til bakgården denne helga, og prisene går opp til 300 kroner.

Flere tusen titler legges ut for salg, blant dem noen større kunstbøker.

Det er Dagbladet som skriver dette.