Nyheter

Om Petter Rakett, en TV-serie og en bildebok

En vinterdag i 1961 satt jeg på mitt journalistkontor i Smaalenenes Amtstidende i Halden da telefonen ringte. Det var den relativt nytilsatte programsekretær Ragne Tangen i NRK/Barne-TV som var på tråden. Hun takket for et tilsendt manuskript og nærmest kvitret av glede på en slik måte at hvilket som helst forfatter måtte få forbigående hjerteflimmer. Det var ikke måte på hvilke superlativer hun lot drysse over den unge journalisten som hadde skrevet en 15 minutters rimkjede under tittelen «Tøvemann fra Teve-land» – og spesialskrevet for det nye magiske mediet på Marienlyst. Programmet ble satt opp i Kosekroken, som var etablert året før. Forfatteren skulle selv formidle stoffet, og producer var Birgitte Grimstad. Det begynte virkelig å svinge, og forfatter og illustratør var på hugget.
Det er Oddvar Rakeng som forteller dette.

Romfarts-stemningen var spesiell tidlig i 1960-åra. Alle var opptatt av hva som skjedde ute i verdensrommet. Når romfartseksperten Erik Tandberg kom i TV-ruta med sine informasjoner om rakettprosjekter, planlagte oppskytinger og framtidige månelandinger var dette et fascinerende og spennende stoff.


Et barneprogram i form av et romfartseventyr var nærliggende for en ung forfatter og en noe eldre illustratørbror – Arnold Rakeng (1930- 2000). ”Petter Rakett” slo sterkt. Serien var på i alt fire program formidlet av dyktige Rolf Just Nilsen. Komponisten Johan Øian stod for melodiene til visene. Danmarks Radios tv-avdeling sendte serien og under en EBU-samling i London høstet det svært positiv omtale for

sitt moderne tilsnitt. Arbeiderbladet skrev følgende: Brødrene Rakeng var før amerikanerne på månen !

 

Tidlig i 1960-åra benyttet NRK/TV Centralteatret i Oslo som opptaksstudio. Her sees skuespilleren Rolf Just Nilsen i et opptak til barneprogrammet "Herr Bondevei og Byvei" av Oddvar Rakeng, stående til venstre. Videre producer Sten Rune Sterner, som også produserte serien om Petter Rakett, script Inger Bjørnstad og illustratøren Arnold Rakeng.

Tidlig i 1960-åra benyttet NRK/TV Centralteatret i Oslo som opptaksstudio. Her sees skuespilleren Rolf Just Nilsen i et opptak til barneprogrammet "Herr Bondevei og Byvei" av Oddvar Rakeng, stående til venstre. Videre producer Sten Rune Sterner, som også produserte serien om Petter Rakett, script Inger Bjørnstad og illustratøren Arnold Rakeng.Seerprosenten må ha vært høy, og en skal huske at NRK var alene på arenaen dengang. Jeg husker fra Halden, hvor jeg bodde, at gaten utenfor Musikkhandelen var tett besatt av småbarnsfamilier og andre for å se en spesialutstilling av dukkene fra TV-serien. Barna pekte og ropte: Der er Petter Rakett ! De nynnet og sang visa og kjenningsmelodien om hovedpersonen:


Jeg heter Petter Rakett

og er liten og lett

som en sky over by


Etter TV-serien, produsert av NRKs dyktige Sten-Rune Sterner, utkom Petter Rakett i bokform i 1967 på det lille Rune Forlag i Trondheim. Plateselskapet Columbia spilte inn tekst og musikk med de samme aktører som i TV.


Det var en morsom tid. Jeg husker noen av improvisasjonene like før opptak. Johan Øian kom til Marienlyst via Majorstua med trikk. I jakkelomma hadde han en trikkebillett og på den hadde han under reisen fra Oslo sentrum skrevet notene til en ny visemelodi til min tekst. Det var et syn da han satte seg til rette ved et elektronisk orgel og plasserte sitt notehefte i form av en trikkebillett på stativet. Deretter tryllet han fram romfartsvibrasjoner til bildene.


NRK var på denne tiden ikke helt på høyden rent arkivmessig på bildesiden. Kringkastingssjef Kaare Fostervoll hadde fått for seg at man burde spare på bruken av videobånd, og dermed ble flere av de første TV-programmene produsert i studio slettet med tanke på gjenbruk. Den skjebnen led dessverre Petter Rakett-serien.


1 Kommentar

  1. Gerd Hjellet

    Petter Rakett hørte jeg mange ganger som liten, tror jammen vinylplata kanskje ligger på loftet… :o)

Kommentarfeltet er stengt

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: A. Audhild Solberg

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo