I år blir det dobbelt opp med Bragepriser til barne- og ungdomsbokforfattere. I tillegg til den vanlige barne- og ungdomsbokklassen er åpen klasse i år for sakprosa for barn og ungdom. Det er nytt av året at det er fire nominerte. Brageprisen har fått nye vedtekter. Det er nå slik at forlagene kan melde på så mange titler de ønsker. Før var det en begrensning. Juryordningen er også endret. Hver fagjury nominerer fire titler og disse sendes så videre til en elektorforsamling som består av ni personer for hver klasse. Disse ni stemmer uavhengig av hverandre og gir poeng ut fra en kvalitetsmessig vurdering. Den boken som får flest poeng, vinner sin klasse.
Prisbeløpet er også endret. Det er økt fra 50.000 til 75.000 kroner.Barne og ungdomsbøker
«Høyt over husene» av Marvin Halleraker (Mangschou) er en elegant, vakker og gjennomarbeidet bildebok med fin samspill mellom tekst og bilde, sier juryen.
Torill Kove er nominert for «Den danske dikteren» (Cappelen). Dette er en underfundig og humoristisk bildebok om livets mange tilfeldigheter.
Sigbjørn Mostue er kjent for sine fantasy-romaner. Nå er han nominert for «Krakens gap. Alvetegnet III».
Linn T. Sunne er nominert for «Happy» (Samlaget) som ifølge juryen er en vakker liten historie fortalt i et komprimert format. På det ytre plan handler det om å være ny i en klasse, bli mobbet – på det indre om å greie å forholde seg til opplevelser som både er vanskelige og til dels uforståelige.

Åpen klasse: Sakprosa for barn
Kirsti Blom og Kit M. Kovacs har laget «Isbjørnen» (Cappelen). Dette er en faktabok for barn og handler om isbjørnens liv og kampen for å overleve i et Arktis der isen er i ferd med å smelte.«Fotografiene støtter opp om faktafortellingen på en utmerket måte, samtidig som de er en visuell nytelse for leseren», mener juryen.
Jon Ewo har skrevet og Bjørn Ousland har illustrert «Fortellingen om et mulig drap» ¬- Omnipax. Dette er en biografi om middelalderkongen Håkon Sverresson. Ifølge juryen er dette på alle måter et imponerende stykke arbeid. «Måten forfatteren og illustratøren aktualiserer stoffet på, er forbilledlig, og på en naturlig måte bringes nåtidens teknologi og nåtidens mediefjes inn i teksten og gjør den enda mer spennende og drivende», heter det i juryens begrunnelse.
Anders Danielsen Lie og Maria Øverås har skrevet og Victoria Winge har illustrert «Sex og sånt» (Gyldendal). Boken tar utgangspunkt i unge menneskers egne spørsmål og behandler dem på en forståelig og seriøs måte. Boken er inndelt i ulike tema, og den tar for seg sexologi, kjønnssykdommer, prevensjon, relasjonsproblematikk og psykologiske problemer.
I «Jakten på den virkelige Jesus» (Mangschou) av Per-Bjarne Ravnå introduseres de unge leserne for historieforskningens svar på det store spørsmålet: Hvem var egentlig Jesus fra Nasaret? Ravnå be handler sitt potensielt kontroversielle tema på en eksemplarisk måte, mener juryen som ellers sier: «Dette er ei bok som gjør deg litt klokere, uansett hva du i utgangspunktet måtte mene eller tro om mannen fra Nasaret».