Kulturminister Trond Giske overrakk tirsdag 11. desember Arks barnebokpris til forfatteren av det som ble kåret til årets beste barnebok, stemt fram av barna selv, under et arrangement på Ark Egertorget i Oslo, hvor Maria Arredondo sto for det musikalske og Gaute Grøtta Grav ledet showet. For sjette gang ble Arks barnebokpris delt ut, og prisen gikk til Petter S. Rosenlundfor hans debutbok ?Thomas P. Gutten som hører det andre tenker?. Den glade vinneren mottok en sjekk på kr 25 000, samt litografiet ?Den vakraste visa? av Per Kleiva. Det spesielle ved prisen er nettopp at det, i motsetning til andre barnebokpriser, er barna selv som bestemmer hvilken bok som er best! Juryen har bestått av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. I denne kåringen tas det ikke hensyn til oppleste og vedtatte kriterier for hva som skiller god og dårlig barnelitteratur. Barn vet selv best hva barn liker, og vi ønsker å spre leseglede, få fram den nye norske barnelitteraturen, og bidra til at barn og unge får flere gode bøker å lese.

Skoleklasser som stemte på vinnerboken var til stede på arrangementet og møtte sin favorittforfatter, og elever fra 7. klasse ved Disen og Karlsrud skole, holdt imponerende taler for Rosenlund. Elevene fikk selvsagt hvert sitt signerte eksemplar av boken.

I tillegg til dette er det trukket ut en vinnerklasse, som har stemt på boken, og disse elevene får 25 av årets nye bøker til skolebiblioteket, hver sin signerte utgave av vinnerboken, samt et besøk av forfatteren på sin skole. Den heldige vinnerklassen er gruppe 3 i 6. klasse ved Tunballen skole i Nodeland.

Om vinneren:

Petter S. Rosenlund er en prisbelønnet dramatiker som med romanen "Thomas P." debuterer som romanforfatter.


"… viktige avsløringer og overraskende vendinger kommer på løpende bånd, og spenningen holdes ved like til siste kapittel."
Jonas Bakke, Norsk barnebokkritikk

Flere av Petter S. Rosenlunds dramaer er oversatt til flere språk og spilles over hele Europa. I 2002 mottok han Amandaprisen for beste barne- og ungdomsbokserie med "Tiden før Tim".

Petter S. Rosenlund (født 1967) er er utdannet ved Universitetet i Bergen og ved University of California. Han debuterte som dramatiker med teaterstykket «En umulig gutt» i 1997 på Trøndelag Teater. Detter stykket er siden oversatt til åtte språk og oppført ved en rekke teatre i Europa, deriblant på Comedie Francaise i Paris. I 1999 skrev han stykket "Stor Stue for Ingenting" som ble oppført på Nationaltheatret i anledning teatrets 100 års-jubileum.

Rosenlund har også skrevet tv-serien «Tiden før Tim», som i 2002 mottok Amandaprisen for beste Barne- og ung­domsserie. Han har dramatisert Is-slottet for Teatret Vårt i Molde og Det Norske Teatret. Rosenlund har også produsert en rekke tv-dokumentarer. I 1998 ble han tildelt Ibsenprisen. Rosenlund var en av episodeforfatterne til tv-serien Kodenavn Hunter og forfatteren bak boka og tv-serien Thomas P. som ble vist på NRK høsten 2007.

Årets nominerte: Jo Nesbø med ”Doktor Proktors prompepulver”, Endre Lund Eriksen med ”Pitbull-Terje blir ond”, Linn T. Sunne med ”Happy”, Øistein Borge med ”Nino Glass Den onde tvilling”, Iselin B. Alvestad med ”Alanya Veien følger hjertet” og Petter S. Rosenlund med ”Thomas P”.

Tidligere vinnere

  • 2002: Ruben Eliassen for debutboka ”Phenomena”
  • 2003: Klaus Hagerup for ”Markus og Sigmund”
  • 2004: Bjørn Ingvaldsen for ”Nei vel, da!”
  • 2005: Sigbjørn Mostue for debutboka ”Gravbøygen våkner”
  • 2006: Endre Lund Eriksen for ”Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet”