Lydboka er i medvind. Fra 2005 til 2006 omsetningen for lydbøker opp med 38 prosent, slik Forleggerforeningens bransjestatistikk viser, og i 2007 økte Lydbokforlaget sin omsetning med 30 prosent.

De er den største utgiveren av bøker i sjangeren og fikk en samlet omsetning på 71,6 millioner kroner i fjor, samme år som de fylte 20 år. Nye formater er en del av oppgangen.

– Vi hadde en ekstra topp i fjor. Det har mye å gjøre med digiboka, sier Tonje Kristiansen Bertini, informasjonssjef i Lydbokforlaget, til Dagbladet.no.

Nå vil forfatterne ha en større del av kaka. De har dårligere royaltyavtaler for lydbøker enn for innbundne bøker, og har inngått forhandlinger om en ny lydbokavtale.

– Det blir en kamp. Vi ser at en del av bokmarkedet forflytter seg over til lydbøker, og vil slåss for å få forfatternes royalties på lydbøker opp på et anstendig nivå, sier leder i Forfatterforeningen Anne Oterholm til Dagens Næringsliv. Royaltysatsen for lydbøker er på 15 prosent av nettopris fra forlaget. Til sammenlikning beregnes satsen for innbundne bøker på grunnlag av av utsalgspris: 15 prosent opp til 5000 solgte eksemplarer og 25 prosent for salg over dette. Oterholm vil ikke si hvor mye større royalty Forfatterforeningen krever. Kristiansen Bertini i Lydbokforlaget beskriver imidlertid forhandlingsklimaet som godt, og anser utviklingen som uproblematisk. – Det er naturlig at avtalen blir reforhandlet nå som man har nye produkter og formater på markedet, sier hun til Dagbladet.no.

Det er Dagbladet som skriver dette