Her kommer en forsinket julepresang til barn i alle aldre: Tor Åge Bringsværds historier om Karsten og Petra skal bli et opplevelsessenter. De to barna flytter inn i Hølen bokkafé fra 26. april.

-Vi så til Astrid Lindgren, Kardemomme by og Ivo Caprinos eventyrverden med opplevelsesparker og aktiviteter. Når vi er så heldige å ha en av Nordens mest anerkjente barnebokforfattere boende i Hølen, hvorfor skulle ikke vi utnytte hans fantasiverden med vårt eget opplevelsessenter, sier Bodil Holter. Hun er leder i Hølen og Såner vel og driver Hølen bokkafé, et populært «utested» for barn og voksne i Hølen.

Petra får eget rom.


Ideen til prosjektet med det foreløpige navnet "Karsten og Petra levende", er klekket ut av Bodil Holter og dramapedagog og instruktør Hanne Dahle i fellesskap. Fem helger før sommeren skal huset fylles med hyggelige og spennende dypdykk i historien om Karsten og Petra, begge fem år. Huset ved Hølenelva og under den nedlagte jernbanebroen inneholder kafé, bibliotek i to etasjer, foruten utendørsservering om sommeren. Et av rommene skal gjøres om til teatersal med sitteplasser til 20-25 barn og Petra skal få sitt eget rom i annen etasje. Mange av opplevelsene til de to barna skjer nettopp på Petras rom.


Nært og hverdagslig.


–Huset skal fylles med boblende og lekende aktiviteter, sier Hanne Dahle. Hun er for tiden i gang med å dramatisere en historie om Karsten og Petra. Hun samarbeider med Øyvind Denstad som lager musikken og Kari Noreger, som har ansvaret for dukkene.

En aktivitetsdag i huset starter med at barna som er publikum får noen enkle kostymer som er knyttet til forestillingen de skal oppleve. Etter forestillingen blir det sang og musikk, det serveres kafémat knyttet til forestillingens tema, barna får lage noe ordentlig på verkstedet som de skal ta med seg hjem, dernest utendørsaktivitet som for eksempel skattejakt, og til slutt fortellerstund fra godstolen.

Bøkene om Karsten og Petra er blant Cappelens største barneboksuksesser. Tor Åge Bringsværd har skrevet 27 bøker om de to barna og deres nære og hverdagslige opplevelser. Til sammen er det solgt nærmere 300.000 bøker. De er også populære i våre naboland og figurene er dessuten kjent gjennom barne-TV på NRK1 sist høst.


Audition for ungdommer.


–Hva synes du om at Karsten og Petra skal få tilhold i Hølen bokkafé?

–Jeg har stilt to betingelser: de kan få gjøre hva de vil. De står altså fritt til å bruke stoffet. Dessuten skal jeg ikke ha fem øre i royalty før det har gått tre år og prosjektet eventuelt viser seg å ha livets rett, sier Tor Åge Bringsværd.

Hanne Dahle jakter nå på ungdommer som kan fylle rollene som Karsten og Petra. 4. februar vil det bli avholdt audition i bokkafeen for interesserte ungdommer i alderen 14-18 år. Det forventes at de skal være skuespillere, dukkespillere og vertskap for publikum i de tre timene opplevelsene pågår i Bokkafeen. Frem til sommeren er det lagt opp til fem opplevelseshelger med program henholdsvis lørdag og søndag, kanskje også med forskjellige temaer. Denne våren betraktes opplegget som et prosjekt, men idémakerne har planer for videreføring til høsten.


Bred markedsføring.


–Vi trenger til sammen seks ungdommer slik at vi har tre team som kan bytte på. De som plukkes ut på audition må gjennom et dramakurs på Vestby kulturskole sammen med meg, sier Hanne Dahle. En viktig samarbeidspartner er SpareBank 1 Son Vestby, som vil gå inn som hovedsponsor.

–Hvem kan få være med på hverdagslivet til Karsten og Petra i bokkafeen?

–Barn i alle aldre, men bøkene er jo først og fremst skrevet for barn i førskolealder. Vi kommer til å gå ut bredt med markedsføring. Da vil vi fortelle at det er nødvendig å melde seg på til opplevelsesdagene med Karsten og Petra, sier Bodil Holter.

Det er Østlandets Blad som skriver dette.