av Tor Harald BlomBakgrunnen for prosjektet ble egentlig lagt for en stund siden, på en tur til Afrika fikk jeg selv se hva som skjer med naturen og menneskene når man gjør for store inngrep i naturen. Har etter det studert antropologi og geografi som er en god basis for å forstå hvordan verden fungerer. I fjor ønsket jeg å finne en måte å kunne kombinere min kunnskap om verden med min interesse for illustrasjon og fortelling. Begynte da prosjektet "A cup of TEA" ut fra utsagnet, "dette er ikke min kopp te". En form for å avskrive seg ansvar for et problem. Nå har det blitt til prosjektet "En dagbok til minne om skogen", en tegneserie/dagbok som jeg legger ut ukentlig i år. Seriens mål er å både fortelle om problemene omkring miljøvern på en måte som er enkel å forstå, samt å både inspirere og oppmuntre til å gjøre noe. Ekstrainformasjonen som er med er for dem som ønsker å vite mer enn serien, og litteraturlisten gir en tilknytning til det vitenskaplige grunnlaget. Tegneserien er et enkelt og effektivt medium for opplæring og brukes blant annet aktivt i India til å fortelle om både kultur og religion.

Publisering på nettet er ikke så vanlig i Norge, men det finnes mye tegneserie som legges ut av mennesker verden over. I USA finner man at godt etablerte tegnere/fortellere legger ut sine serier, det er en enkel og lett måte å formidle sine ideer på for man kan gjøre det selv. Noen bruker enkle klar-til-bruk blogger, mens andre lager andre løsninger og de kommer i alle varianter. Selv har jeg brukt den vanlige måten med html nettsider publisert gjennom et FTP program (Dreamweaver), men det er litt etter hva som passer en best. Serien er malt med akvarell, skannet og laget ferdig i trykkeformat digitalt. Så lager jeg en versjon som ligger klar til å publisere på nettet når den dagen kommer. På den måten har jeg kontroll over både produksjon, innhold og utgivelse.

Bakgrunnen for å publisere denne serien på nettet i stede for å publisere den i bok er at den slik når ut til flere lesere. Temaet i serien er viktig, og håpet er at ved å bruke mediet tegneserie enkelt kan sette folk inn i problematikken, og løsningene som finnes. Om jeg skulle ventet på en utgiver, måtte jeg og laget den ferdig før den ble utgitt, og prosessen er mer langsom. Publisering på nettet er raskt, det når ut til mange mennesker og det krever ikke en lang produksjonstid eller store kostnader.

Har laget tegneserier for internett og mobil tidligere. Er og med på Parable Anthology i USA som kommer ut på Viper Comics til høsten, samt at vi jobber med volum 2 for neste år. Det er over 20 tegnere/fortellere som er alt fra Disney animatører til meg her i Norge. Har og illustrert fortellingen "Ridder Ranke og den lille gutten" av Alf Prøysen, og illustrasjonsarbeid for blant andre Dyreparken. Holder og på å lage en billedbok basert på prosjektet "In the Mist" som og finnes på Jinglepaper Studio sin nettside, og er med på å utvikle en barne-tv serie.

Ressurser:
A cup of TEA: http://www.jinglepaper.com/acupoftea/index.html
Jinglepaper Studio: http://www.jinglepaper.com
Tor Harald Blom: http://www.torharaldblom.com