Vinnerne av Leselystaksjonen 2007 har fått premiene sine. De fire vinnerskolene er Vannvik skule, Eikesdal skule, Vistesdal skule og Odnes skole. Tjue elever fra Vistesdal besøkte tirsdag fjorten elever på Eikesdal skule for å motta diplom og heder fra Leselystaksjonen. Stemningen var stor og latteren løs da elevene fikk besøk av forfatterne Bjørn Ingvaldsen, Lise Blomquist og Christin Prøis. Sistnevnte framførte en dramatisering fra en av Heksagon-bøkene sine, sammen med ektefelle Pål Prøis.

Eikesdal og Vistdal skoler er blant skolene som har blitt Norgesmestre i lesing. Hovedpremien var et forfatter- og teaterbesøk. Ungene hadde lest omtrent 3,5 timer. Hver dag! I åtte uker!!!


Herlig med slik unger.

På den forrige skolen vi besøkte satt alle muse stille – uten en mine, sier en smørblid bokheks, Christin Prøis etter forestillingen, mens hun skriver autografer.Dette var ikke eneste gaven elevene fikk for å gå på en av de mest leselystne skolene i Norge. Ordfører Rolf Jonas Hurlen (H) i Nesset kommune har tidligere sendt de to skolene hver sin fotball med autografene til Molde Fottballklubb-spillerne. Nå hadde han med en ny MFK-overraskelse. De blåhvite inviterte begge skolene til sesongpremieren MFK-Stabæk på Aker Stadion i Molde 30. mars.

– Litt av en prestasjon. Jeg mener dette er noe av det beste som er prestert av lagspill her i distriktet på aldri så lang tid. Et lagspill mellom lærere, elever og foreldre. Så her er det mange som står bak begge topprestasjonene, sier ekslærer Hurlen.

Økte ferdigheter.

Den fineste gaven ga elevene likevel til seg selv. De sitter nemlig igjen med bedre leseferdigheter, mer kunnskap og økt leselyst.

–For å bli en god leser må man lese mye. Så enkelt er det. Vi merker at ferdighetene har blitt bra. Vi har sjøl 1.klassinger som leser. Så klart vi er kjempestolte av ungene våre. I snitt leste de godt over tre timer hver dag så lenge aksjonen varte. Foreldrene har vært flinke til å følge opp. Selv om vi satte av mye tid til lesing på skolen, skjedde mesteparten hjemme. Biblioteket har også hjulpet oss med å skifte bokkasser med spennende lesestoff, sier inspektør Ann Kristin Vike ved Eikesdal skole.


Ordfører Rolf Jonas Hurlen overrekker diplom.

Hvor motiverende var konkurransen?

–Veldig. Konkurranseånden er sterk blant ungene. Den enkelte måtte lese en god del hver uke for å få klistermerke. Ungene hadde så lyst på merkene at alle klarte det. Veldig flott med slike drafaktorer som virkelig setter søkelyset på den viktige basisferdigheten lesing, sier Vike. Inspektør Åse Gjøen ved Vistdal skole støtter uttalelsen.

Roser foreldrene. – Det er veldig viktig å få fram at foreldrene gjorde en utrolig stor innsats. Det er ikke mulig å lese over tre timer daglig uten støtte fra dem. At ungene har visst konkurranseinstinkt er sikkert og visst. Vi ble likevel utrolig overrasket da beskjeden kom om at vi var en av vinnerne, sier Gjøen.

– Hva betyr dette for skolen og ungene?

– Vi har satset på lesing i mange år har derfor gjort det bra ved de nasjonale prøvene. Klart leselyst og leseferdighet henger sammen. Konkurransen øker statusen og får fram at lesing er viktig. Etter at konkurransen var over har ungene etterlyst mer lesing på skolen, sier Gjøen.

Så spennende. Og hva sa så forfatterne?

– Nå blir det så spennende at hvis noen får lyst til å besvime, eller å tisse i buksa, så er det helt lovlig, sa en av forfatterene.

Og akkurat så spennende så det ut til å ungene syntes at det var.


 

En heldig elev får seg en svingom med leseløven.