Nattergalen sang hele døgnet på Biskops Arnö mens alle vi nordiske barnebokforfattere og illustratører strevde med å fange skrattet i barnlitteraturen. Vi hadde god hjelp i Iben Sandemose, i Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard, og ble muligens en smule forvirret av forskeren, Ulf Palmenfeldts uhyre saklige essay om emnet.

Om kvelden var det sang. En kurdisk-svensk innvandrer, Aram Gernas, akkompagnerte den norske lulesamen, Stig Riemmbe Gæloks joik og Frøydis Alvær var den eneste som kunne alle versene i Byssan lull. (Vel, i ettertid fikk jeg beskjed om at Bjarte Bjørkum selvsagt også kunne det, men han hadde allsang for enslige utenfor husets vegger akkurat da.)

Vi ble inndelt i tverrnordiske grupper og skrev manus i solsteika under urgamle eiketrær og hele tida sang altså nattergalen langs stiene mot badeplassen. Jeg tror vi hadde godt av samværet. Og av samarbeidet. Alle mails i etterkant tyder på det. Men jakta på det forløsende skrattet – barnets umiddelbare, glade skratt over ganske enkelt og helt mirakuløst å være til – må vi nok fortsette hver for oss.

Bevilgende myndigheter, dvs. Nordisk Ministerråd, endrer nå reglene for tildeling av midler til bl.a. seminarene på Biskops Arnö. Heretter skal kun nyskapende prosjekter støttes, det holder ikke bare med nye temaer for nye grupper av nordiske forfattere. Vi er alle blitt bedt om å komme med forslag til slike prosjekter, slik at samlingene på Biskops Arnö kan fortsette. Så har du/dere en prosjektidé, send den i så fall til:

a.birgitta.ostlund@telia.com eller kalle.guettler@telia.com

Hilsen årets norske gruppe: Frøydis Alvær, Bjarte Bjørkum, Kristin Roskifte, Stig Riemmbe Gælok og Grete Randsborg Jenseg