av KAJA KORSVOLD

Denne artikkelen er sakset fra Aftenposten

Ingelin Røssland er en av dem som var på flest forfatterbesøk i fjor. Hun har skrevet fem ungdomsromaner siden debuten for ti år siden og har jobbet som journalist, blant annet i NRK.

–Jeg reiste masse i fjor, stort sett på klassebesøk i ungdomsskolen. 12 uker tror jeg. Jeg står veldig på i de ukene. Når jeg reiser på en lengre turné får jeg bedre betalt.

–Hva gjør du der?

–Jeg leser fra mine egne bøker, snakker om temaet i bøkene og om skriving. Jeg gir dem en liten innføring i hvordan de kan skrive selv, dramaturgi, oppbygging og motivasjon i teksten, så de kan høyne resultatet i forhold til stilskriving. Det er mange ting du kan lære deg. Å fortelle en historie ligger dypt i oss alle. Jeg pleier å få tilbakemelding om at det er matnyttig.

Fullbooket.

Røssland mener hennes opplegg passer fra 10 år og oppover. Opplegget har gjort henne etterspurt.

–Jeg er booket opp frem til våren 2010. Jeg brenner for barn og ungdom. Som forfatter er det en del fine ordninger med stipendier og lignende. Jeg syns dette er en fin måte å gi tilbake til samfunnet på.

–Du gjør det vel også for pengenes skyld?

–Det er bra penger å få med seg. Jeg har ingen økonomiske bekymringer. Men du må like å gjøre det. På mange måter er det tøft. Det er et direkte publikum. Samtidig er det en viktig del av det å være forfatter for barn og ungdom å være der ute og se om det fungerer.

Etter påske skal Røssland ut på turné igjen, til Hedmark og Sør-Trøndelag. Akkurat nå sitter hun og skriver. Hun klarer ikke å skrive når hun er på turné.

–Jeg tror kanskje forfatterbesøk er den beste form for kunstnerkontakt i Den kulturelle skolesekken. Elevene får nærkontakt. Vi er i klasserommet og elevene kan stille spørsmål. Det blir et veldig personlig møte i forhold til det å være i en aula eller gymsal.

Bra ekstrainntekt.

Norske forfattere har en del å tjene på forfatterbesøk. I 2008 formidlet Norsk Forfattersentrum oppdrag for 15,6 millioner kroner til 670 forfattere. Det er en vekst på 12 prosent fra året før. Av dette gikk godt over halvparten til Den kulturelle skolesekken, i underkant av ni millioner kroner. Økningen i Den kulturelle skolesekken var på seks prosent. Det er altså bare noen fylker som kutter ned på tilbudet til barneskolen, slik vi skrev om i Aftenposten i går.

–Forfatterne tjener i gjennomsnitt 50000 kroner på skolebesøk. Mange tjener over hundre tusen årlig, mens andre bare tjener ti tusen kroner sier økonomiansvarlig Håkon Eikanger i Norsk Forfattersentrum.

Denne artikkelen er sakset fra Aftenposten