Vinner av Litteraturprisen 2008:

Sverre Henmo for Natt på Frognerbadet

Gyldendal

Prisbeløp: kr 50 000

Om boka

Simon stirrer oppover. Det er bare jentene som hopper fra femmeren. Han skulle vært jente. Kunne tillatt seg hva som helst. Så lenge man har pupper og puls, er det alltid noen som er interessert i deg. Da kan du hoppe fra tremeteren med krøllete bein og holde for nesa uten at det gjør noe. Er du gutt, ville du vært ferdig.

Men Simon har et digert brannsår og tar ikke av seg på overkroppen når andre enn vennene kan se ham. Derfor deltar han ikke i stupekonkurransene om natten på Frognerbadet. Ellers er han en av gutta. Inntil han blir forelska i Petra. For hvorfor liker ikke de andre gutta henne? Hva er det Simon har misforstått?

Juryens begrunnelse:

Skarpe observasjoner av mennesker, miljøer og relasjoner, gjengitt i et nyansert språk og med stor varme og humor. Tar for seg det tradisjonelle temaet om å tørre å være seg selv og stå for egne meninger, uten at det virker forslitt.

Vinner av Bildebokprisen 2008:

Stein Erik Lunde (forfatter) og Øyvind Torseter (illustratør) for Eg kan ikkje sove no

Det Norske Samlaget

Prisbeløp: kr 60 000 (deles mellom forfatter og illustratør)

Om boka

Guten i denne vinternattforteljinga får ikkje sove; då er det godt pappa er der og kan svare på alle spørsmål. For søv dei raude fuglane? Et reven maten deira? Og viktigast av alt: Søv mamma? I denne stjerneklåre og stillfarande biletbokforteljinga møter vi ein trygg far og ein uroleg gut som tar vare på kvarandre i den store vinternatta.

Juryens begrunnelse:

Store følelser i et minimalistisk uttrykk. Teksten og illustrasjonene kommuniserer og utfyller hverandre til en rik, sammensatt og gjennomført helhet der mye ligger i detaljene. Spennende, stemningsfullt og poetisk.