Lærer og bibliotekar Aina Solås synes ikke sjette- og sjuende- klassinger ved Grønnåsen bør lese Erlend Loes bok «Kurtby». – Den er full av bannskap og et syn på kropp og sex disse elevene ikke er modne for, mener hun.

Erling Loes «Kurtby» er en av fem bøker som skolene landet rundt har fått klassesett av fra prosjektet «Bok for alle». Bøkene er plukket ut Foreningen Les! og Norsk barnebokinstitutt, som har lagt vekt på at bøkene er godt skrevet og fungerer i tråd med elevenes modenhet. I tillegg har 2300 skoleelever deltatt i en spørreundersøkelse, der de svarte på hvilke av flere foreslåtte bøker de kunne tenke seg å lese. Her kom «Kurtby» på andreplass.
Dette skriver Avisa Nordland

Kropp og sex

Men ved Grønnåsen skole synes de ikke "Kurtby" er god litteratur å anbefale.

– Vi synes ikke sjette- og sjuendeklassingene er modne nok til å lese denne boka, sier Aina Solås ved Grønnåsen skole. Hun mener boka inneholder for mye bannskap og fokus på Helvete, kropp og sex.

– Vi kan selvfølgelig ikke nekte elevene å lese boka, men det får i så fall bli deres eget og foreldrenes valg. Skolen bør ikke stå bak et slikt bokvalg til elevene, mener Solås.

Tidligere har det vært delt ut kuponger til elevene som de kunne ta med til bokhandleren og selv velge en bok for. Men i år har fem bøker blitt valgt ut og sendt den enkelte skole som klassesett.

Les også: Vurdert og godkjent

Drøy kost

I "Kurtby" møter truckfører Kurt barbariske misjonærer på den svenske landsbygda. Boka er en satirisk framstilling av Knutbysaken.

– Er ikke elevene litt for unge til å huske Knutbysaken, Aina Solås?

– Jo. Men det er mer språkføringen som har fått meg til å reagere. For eksempel avstraffelsesmetoder som beskrives i et dikt i boka – "Et knallhardt knips på tissen, (helt) ute der ved spissen.For en herlig pastor!Det var pastor Astor!".

– Kanskje en tekst de voksne reagerer mest på språkbruken i?

– Mulig det. Personlig har jeg sans for Erlend Loe, og har lest alle bøkene om truckfører Kurt. Men "Kurtby" synes jeg er for drøy kost for barn. Jeg er også usikker på om 11-12 åringer forstår tekstens ironi, sier Solås.

Erlend Loe: – Selvfølgelig forstår elevene ironi

Litt pinlig

At elevene i sjetteklassen på Grønnåsen skole ikke får lese "Kurtby" tar de ikke så tungt.

– "Gossip Girl", svarer jentene i klassen på spørsmålet om hvilke bøker de liker å lese.

– Hva handler den om?

– Jenter og kjærlighet, sukker guttene – og får et overbærende blikk i retur.

Markus Selsbakk har imidlertid lest "Kurtby".

– Den var veldig artig…, og litt frekk, gliser han.

– Jeg tror det er sånn bok som man ikke har lyst til å lese høyt sammen med de voksne, da blir det litt pinlig, tilføyer klassekamerat, Kristian Johnsen.

– Hva synes dere om at dere ikke får lese "Kurtby" på skolen?

– Det bryr oss ikke så veldig, mente elevene – som likevel kanskje ble litt mer nysgjerrig når avisa rippet opp i forbudet.

Les artikkelen her