Tidligere leder i NBU, Ebba Haslund, er død. Hun døde i Oslo 91 år gammel.
Ebba Haslund var formann i Ungdomslitteraturens Forfatterlag ULF, som var det tidligere navnet på NBU fra 1965 til 1971. Haslund var forfatter og dramatikker, og en samfunnsdebattant av rang. Hun var også styremedlem i Norske Dramatikeres Forbund, styremedlem i Norsk PEN og formann i Den norske Forfatterforening fra 1971 til 1975. Hun hadde dessuten engasjert seg for det norske riksmålet. Fra 1966 til 1967 var hun redaktør av Riksmålsforbundets tidsskrift «Ordet».

Haslund var utdannet cand.philol og hadde magisteraden i litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun hadde studieopphold, der hun studerte språk og litteratur i både England, Tyskland og Frankrike i årene før 2. verdenskrig, senere studerte hun dansk teater i Danmark, og drama og kultur i USA fra 1963. Hun debuterte i 1945 med novellesamlingen Også vi. Utover sitt forfatterskap er hun også kjent som som litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør på NRK og skribent i Klassekampen.

Hun var styremedlem i Norske Dramatikeres Forbund, styremedlem i Norsk PEN, formann i Ungdomslitteraturens forfatterlag 1965–71 og formann i Den norske Forfatterforening fra 1971 til 1975. Hun hadde dessuten engasjert seg for det norske riksmålet. Fra 1966 til 1967 var hun redaktør av Riksmålsforbundets tidsskrift «Ordet».

Haslund betegnet seg som verdikonservativ, og var vararepresentant for Høyre på Stortinget i to perioder; for Oslo fra 1958 til 1961 og for Akershus fra 1961 til 1965, der hun stilte for John Lyng en fireukersperiode høsten 1963. I Dagbladet Magasinet 21. mai 2007 oppga hun imidlertid å stemme Venstre.

Haslund ble tidlig kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement og hun har i skrift og tale deltatt aktivt i samfunnsdebatten. Hun markerte seg gjerne som en skarp samfunnskritiker, men hennes engasjement skjedde alltid med utgangspunkt i en liberal kristen-humanistisk virkelighetsforståelse. I tillegg til kvinnesaken har Haslund også engasjert seg i fredssaken, både som atomvåpenmotstander, men i senere år også som kritiker av krigføringen i Irak, og spesielt Norges deltagelse i denne. Hun har i tillegg vært svært aktiv i kampen for å få gjenopptatt den såkalte Torgersen-saken.[3]
Ebba Haslund skrev mer enn førti hørespill for NRK Radioteatret. De siste årene av sitt liv var hun den norske levende forfatter med tidligst debut – i 1945