Googles storstilte innskanning av utgåtte bøker skaper bølger i europeisk forlagsindustri. EU-kommisjonen mener reglene for opphavsrett bør pusses på.
Søkemotorkjempen Google inngikk i oktober i fjor et forlik med opphavsrettsorganisasjonene Authors Guild og den amerikanske forleggerforeningen. Avtalen vil gjøre millioner av utgåtte boktitler elektronisk tilgjengelig i USA.

Google har allerede skannet inn om lag 10 millioner titler på over 400 språk for å gjøre verk som ikke lenger er mulige å få tak i hos forleggere, tilgjengelige.

Vil ha gjennomgang

Men rettighetshavere i Europa, særlig i Tyskland, har protestert mot avtalen, ettersom flere millioner titler med opphav i Europa også er inkludert i den innskannede basen.

EU-kommisjonen arrangerte derfor mandag en høring om det amerikanske forlikets påvirkning på europeiske rettighetshavere.

– Vi trenger å ta en grundig kikk på systemet for opphavsrett vi har i Europa i dag, het det i en uttalelse fra mediekommissær Vivane Reding og kommissær Charlie McCreevy for det indre markedet.

Google gjorde det på sin side klart at det amerikanske forliket bare tillater at opphavsbeskyttede titler som ikke lenger er i kommersielt salg, blir tilgjengelig i basen.

– Titler som ikke er tilgjengelig i USA, men i salg andre steder, blir betraktet som å være i kommersielt salg, sier Dan Clancy i Google Books.

Protester

Kritikerne av forliket Google har inngått i USA, som inkluderer konkurrentene Microsoft, Yahoo og Amazon, mener Google i praksis sikres en monopolsituasjon. Myndighetene i flere europeiske land deler også denne bekymringen.

Men under høringen i Brussel, og på et pressetreff etterpå, bedyret Clancy og hans medarbeidere at Google ikke har noe imot konkurranse.

– Vi tenker på hvordan vi kan berike økosystemet i markedet, sier Clancy, og understreker at det er rettighetshaverne til bøkene som vil bestemme over dem.

Garanti

Samtidig vil Google være en garanti for at de innskannede bøkene ikke skal knyttes til en bestemt teknologisk plattform for å kunne leses, slik som den populære Kindle-leseren til Amazon.

– Man skal kunne kjøpe en e-bok hvor som helst, sier Clancy.

Som en del av forliket i USA er en egen organisasjon for registrering av bøker og rettigheter opprettet. Clancy sier hvem som helst vil kunne ta kontakt med denne for å få lisens for skanning og salg av utgåtte titler.

– Vi skal huske på at dette er et markedet som åpnes, som ikke har vært der tidligere. Og det er ikke akkurat slik at det står køer av konkurrenter som vil kaste seg på, sier Clancy.

Eventuelle nykommere vil imidlertid måtte skanne inn verkene selv, og vil dermed ligge langt bak Googles allerede velfylte database av tekster.