Bokbransjen jobber under høytrykk for en bred lansering av e-bøker i høst, men nå spøker det for lanseringen. Bokfolket skylder på usikkerhet rundt moms og fare for piratkopiering. Mens e-bøker lenge har vært så godt som ikke-eksisterende i Norge, er det nå full fart i markedet internasjonalt. Dan Browns nyeste bestselger på engelsk selger nå mer som e-bok enn på papir på nettbokhandelen Amazon, samtidig som piratene la den ut på sine nettsteder samme dag som den kom i bokhandelen.
Dette skriver Aftenposten.

Så sent som i vår vedtok bokbransjen å skape en felles bransjeløsning for distribusjon av e-bøker, og dermed skape liv i et felt der utviklingen i Norge ligger etter andre sammenlignbare land. Alle de store forlagene er i nå gang med å konvertere sine store bokkataloger til formater som kan selges elektronisk til både PC, lesebrett og mobiltelefoner. Målet er å være på banen med en skikkelig felles løsning før internasjonale storkanoner som Google eller Amazon kaster seg over det norske markedet.

Allerede i november lover selskapet Bokdatabasen at bransjeløsningen er klar, og at også høstens bøker legges ut på nettet. En ringerunde Aftenposten har tatt, viser at det er likevel er høyst usikkert om den norske forlagsbransjen er klar til å ta skrittet som planlagt i november. Rent teknisk blir alt klart i tide. Men kjempen Gyldendal mener at det ikke er noen vits i å «rushe» frem en løsning for e-bøker på denne siden av nyttår.

Mer tid.

–Du kan ikke gå inn i bokhandleren og kjøpe lesebrett foreløpig, og derfor vil vi heller bruke litt mer tid og få på plass en litt mer solid løsning til våren enn å kaste oss ut i det nå. Men når vi lanserer vil også være avhengig av hva våre konkurrenter gjør. En litt prematur lansering av bare backlist synes vi ikke er så stilig. Det må være litt futt i lanseringen, sier Bjarne Buset i Gyldendal. De siste månedene har han markert seg som bokbransjens mest markante talsmann på feltet.

I Aschehoug er holdningen noe mer offensiv. Forlaget mener å være klart med noe til lansering i november, men heller ikke der er det klart om høstens nyheter blir med. Cappelen Damm har til nå vært mest frempå av de tre store. Forlaget har allerede lagt ut endel av sin backlist på nettstedet digitalbok.no i samarbeidet med selskapet Elittera, men har ikke lagt ut nyhetene der. Ebok-ansvarlig Karin Mundal bekrefter at det ikke er noen planer om å legge ut høstens nyheter om det blir lansering i november. Dermed blir en tur i e-bokhandelen foreløpig definitivt mindre attraktiv enn en tur til den fysiske bokhandelen.

Nyheter.

Bokdatabasens sjef Edmund Austigard ser det som en forutsetning for suksess at også de populære nyhetene skal kunne kjøpes digitalt.

–Over tid vil vi kunne tilby hele den norske bokskatten. Men en slik tjeneste må ha nyheter om den skal bli sett på som attraktiv nok. Under introduksjonen av tjenesten trengs også oppmerksomhet, og da må man ha nyhetene på plass, sier Austigard. Han er selv forfatter og er av dem som ser positivt på mulighetene som ligger i digital distribusjon av bøker. Han har stor sans for krimforfatter Jørn Lier Horsts utspill i forrige uke. Lier Horst har bestemt seg for å gi en av sine bøker bort gratis for å trekke lesere inn i sitt krimunivers.

–En kalkulert risiko som dette tror jeg er fornuftig nå, mener Austigard.

Les hele artikkelen i Aftenposten her.