SKRIVENDE MENNESKER i Norge erfarer et hav av forskjell mellom forlagenes profesjonalitet i manushåndtering og teatrenes lemfeldige omgang med dramatikeres ideer, synopsis og uferdige manus. Forlagene har i flere tiår skjønt noe som teatrene ikke har oppdaget – at også utviklingen av barnekultur krever systematisk arbeid med nyskaping, ikke reproduksjon. Og en sans for å plukke opp trender og fenomener. Derfor finner man for eksempel i høst bøker med tydelig flerkulturell orientering, og flere bøker om så forskjellige temaer som hip-hop, filosofi og japansk animasjon.
Denne kommentaren om barnebøker står på trykk i Aftenposten og er skrevet av Mette Hofsødegård

Bredde.

Den som ikke blir tilfredsstilt av noen av høstens utgivelser, er umulig å rope til bords. Her finnes en bred og rikt sammensatt vifte av utgivelser.

Blant annet til to av Aschehougs viktigste barnebokforfattere. Endre Lund Eriksen forbinder vi med gutter i rampelyset. Hva skjer når han i Super for første gang lar en jente spille hovedrollen? Hun er 14 år og lei av å være engstelig og alene. Hun bestemmer seg for å gjøre som hun vil.

Bjørn Sortland klarer kanskje mer effektivt enn noe offentlig prosjekt å vekke kunstinteressen for barn.

Nå kommer Kunstdetektiv nr. 10. Men mer spennende virker samarbeidet med Hilde Kramer om Det hjertet husker. Den handler om Frida Kahlo, kunstneren med de sterke følelsene. Kanskje tilfeldig at Mariangela Johansen Cacace også fletter Kahlo inn i sin ungdomsbok.

Knerten.

Det er rimelig at Gyldendal forsøker å få mest mulig ut av at Knerten blir film. Derfor kommer flere av de klassiske Knerten-bøkene, Knerten og Lillebror som filmbilledbok. Samtidig kommer Elin Prøysens Veien til Tiriltoppen. Fortellingen om Anne-Cath Vestly.

En annen klassiker, Roald Dahls Den fantastiske Mikkel Rev, kommer også på lerretet i høst. Den blir det også filmbilledbok av. Lyrikeren Cathrine Grøndahl kommer med dikt for barn: Åtte prinsesser i magen. Og i den filosofi-orienterte genren debuterer Terje Borg med Hva gjør de voksne når vi ikke ser? Skal tro hva den handler om?

I fjor utløste Rune Belsvik diskusjon med de direkte skildringene av barns seksualitet i Tjuven. Blir det mer av samme slag når han gir oss en ny bok med samme hovedperson, Forteljingar om Jolver? Eller vil han utfordre med andre temaer? En annen utgivelse på Cappelen Damm, er Simon Strangers Barsakh. Forfatteren lager en kontrastfylt setting når norske Emile på ferietur kommer i nærkontakt med afrikanske flyktninger.

Jon Ewos’ lesere venter aldri lenge på nye bøker. I ungdomsboken 17 bud for et grenseløst lykkelig liv har Ewo konstruert en kostskolevirkelighet, der fagene heter sånt som Fantasi1 og Fantasi2. Hva kan det bety?

Ny stemme.

Omnipax lar oss også møte en helt ny stemme. Beate Muri er nettopp uteksaminert fra Norsk Barnebokinstitutts forfatterskole. Debutboken heter Jon Eltons vitaminfattige liv. Forlaget gjør ikke noe stort nummer av at mor til hovedpersonen er lesbe og faren homse. Men det er grunn til å tro at det er viktig i boken.

Dette er bare noen av grunnene til å ha forventninger til bokhøsten for barn og unge. Mange av bøkene er ute allerede.

 

Artikkelen er hentet fra Aftenposten. Les den her.