Maria Parr har hatt stor suksess som barnebokforfatter etter at hun utga «Vaffelhjarte» (2005). Boka er solgt til seks land.

Parrs andre bok, «Tonje Glimmerdal», kom i fjor. Også den har vært en suksess for Samlaget, med et opplag på 12.000 eksemplarer. Parr fikk også Brageprisen for denne boka, som er solgt til fem land.

Nå kan hun glede seg over at de to niåringene i «Vaffelhjarte» går til TV-skjermen. Serien skal i innspilling vinteren 2011 og blir sendt på NRK høsten 2011.

– NRK er proffe

– Hva tenker du nå når NRK vil lage TV-serie?

– Atle Knutsen, mannen bak «Linus i svingen» og «Jul i Svingen», skal stå for manus og regi. Jeg overlater styringen til ham nå, etter at vi har vært i dialog. Jeg har stor respekt for ham, og tror stemningen og fortellingen i boka blir ivaretatt på en god måte, sier Parr.

Hun legger til:

– Jeg synes det hele er veldig kjekt og jeg føler meg ydmyk. Men det er alltid godt å få pratet litt. Nå har jeg en magefølelse på at materialet er i trygge hender. NRK er kjent for å legge vekt på at en innspilling med unger involvert skal være en god opplevelse for dem. Selv om jeg ikke vet så mye om filmbransjen ser jeg at NRK er veldig seriøs der. Jeg liker det jeg har sett før og synes de er proffe i måten de møter barna på.

 

A-ha-opplevelse

Når Parr skriver, er det barndom og Distrikts-Norge det handler om, og relasjonen mellom generasjonene.

– Er det dette som er din nisje?

– Alle er vel inspirert av egen bakgrunn og det er klart at dette landskapet ligger nært min egen oppvekst, sier forfatteren – som for tida studerer pedagogikk ved høyskolen i Volda.

– Det var en real a-ha-opplevelse for meg da jeg forsto at min egen «kjedelige» barndom kunne brukes til noe, ler hun.

– Hva er viktig for deg når du skriver?

– Jeg håper det er mer enn bare underholdning, fjas og tøys. Når jeg skriver, har jeg noe jeg vil si. Hva jeg vil si, er ikke alltid like lett å forklare. I «Tonje Glimmerdal» handler det nok om å frikjenne barn. Det er aldri ungenes skyld.

Parr sier hun får de beste tilbakemeldingene fra de yngste leserne.

– De er veldig umiddelbare og sier ting som: «Du er flink». Eller: «Jeg likte boka di kjempegodt». Det varmer. (ANB-NTB)