Fredag vant Lars Mæhle Kulturdepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok i 2009 for fantasyboken «Landet under isen». Dette er den samme boka Kulturrådet på sin side ikke mente var god nok for norske bibliotek.
– Sjelden jeg har opplevd maken, sier forlagssjef Margit Walsø i Samlaget til NRK.no.

Alle skjønnlitterære bøker som blir utgitt i Norge kan meldes på Kulturrådets innkjøpsordning. Bøkene blir lest og vurdert av et utvalg, som avgjør om boken skal kjøpes inn til landets biblioteker. Voksenbøker blir kjøpt inn i 1000 eksemplarer, mens barne- og ungdomsbøker blir kjøpt inn i 1550 eksemplarer.

Denne artikkelen er sakset fra nrk.no

 

Les: Nettsiden til Norsk kulturråd

Som regel blir de fleste utgitte bøker funnet gode nok til å kjøpes inn. Men noen få bøker blir også veid og funnet for lett, og blir dermed underkjent, eller «nullet». Det vil si ikke gode nok til å bli kjøpt inn til landets biblioteker.

– Det er merkelig

Denne skjebnen opplevde Lars Mæhles fantasybok «Landet under isen», utgitt på Samlaget. Til tross for gode anmeldelser, nominasjon til Brageprisen og nå vinner av Kulturdepartementets egen barnebokpris, ble altså boken vurdert som for dårlig av Norsk kulturråds oppnevnte vurderingsutvalg for barne- og ungdomslitteratur, og dermed innstilt til nulling.

– Jeg er lei meg for det. Synes det er veldig rart, rett og slett. Jeg har gitt ut flere bøker, men aldri fått så mye oppmerksomhet som nå. Det hagler inn med positive meldinger fra leserne. Så det er merkelig, sier forfatter Lars Mæhle til NRK.no.

Han vil ikke spekulere i hvorfor vurderingsutvalget først underkjente «Landet under isen», men er redd det kan skyldes bokens sjanger.

– Jeg frykter sjangerarroganse. "Landet under isen" er krim og fantasy på én gang, og jeg vet ikke om det er blitt gjort før. Begge er sjangere som noen kan se ned på. Men jeg mener det er gode sjangere til å ta opp viktig tematikk, som religiøse spørsmål, og det er gode sjangere å nå ungdommen med.

Også forlagssjef i Samlaget, Margit Walsø, tror Kulturrådets underkjenning av boken kan ha noe med sjanger å gjøre.

– «Landet under isen» er i fantasy-sjangeren og en spenningsroman. Sjanger kan være en forklaring. Men jeg synes ikke at det er en god eller akseptabel forklaring. Underkjenningen er uforståelig, noe jeg sjelden har opplevd maken til, sier hun til NRK.no.

– Du mener dette er et uvanlig grovt tilfelle?

– Ja, jeg mener det. Vurderingsutvalget er på kollisjonskurs med både forlag, forfatter, juryer, kritikere og lesere når det gjelder å vurdere den litterære kvaliteten i denne boka. Det er en feilslått vurdering, og vi reagerte sterkt på det vi oppfattet som en uforståelig avgjørelse. Dette er en utrolig god bok med store litterære kvaliteter. Forfatteren har jobbet mye og lenge med boka. Den er et storverk, en bragd. Så vi ble veldig overrasket.

– Et paradoks

Rett etter at Samlaget fikk vite om vurderingsutvalgets innstilling til underkjenning, ble «Landet under isen» innstilt til Brageprisen. Den er nå også nominert til U-prisen. At Norsk kulturråd først innstiller boken til nulling, mens den senere får Kulturdepartementets barnebokpris, synes Walsø er rart.

– Det er et paradoks, og det henger ikke sammen. Men det viser at vurderingsutvalget tok feil her.

Å få en bok underkjent, kan oppleves ubehagelig.

– Det er negativt for både forfatter og for forlag, og kan ha store konsekvenser. Derfor er det så viktig at vi forstår den vurderingen som er lagt til grunn. Vi arbeider mye med språklig og litterær kvalitet, og det er uheldig å bli overprøvd på den måten det har skjedd her.

Kjøpt inn til slutt

– Hva bør gjøres for å unngå at dette skjer igjen?

– Det er viktig å ha en åpen dialog mellom forlag, forfattere og Norsk kulturråd om sjangerkrav og litterære kriterier generelt. Innkjøpsordningen er et flott system for spredning av litteratur, men det må være forutsigbarhet i prinsipper og vurderinger dersom ordningen skal fungere slik den er ment, mener Walsø.

Nå endte det likevel godt for Mæhles bok. Alle utgivelser som blir underkjent av vurderingsutvalget, blir sendt videre til ankeutvalget. Her ble anken tatt til følge og «Landet under isen» til slutt likevel innkjøpt av Norsk kulturråd.

Les svaret fra Norsk kulturråd: – Kommer til å skje igjen