Flere barnehager sensurerer innholdet i ei ny bok som skal lære barn om solvett, fordi de mener boka kan skremme barna.
Flere barnehager reagerer på innholdet i ei bok de nå får tilsendt fra Helsedirektoratet og Statens strålevern.

«En bok om solen» sendes til alle barnehagene i landet, og skal ha en morsom tilnærming til sol og solbeskyttelse, og skal gi barna en forståelse for hvordan de oppholder seg trygt i sola.
Dette skriver nrk.no

– Skremmende innhold

Men i flere barnehager i Vest-Agder, reagerer de ansatte på deler av innholdet, som de mener kan være direkte skremmende for barna.

Kristin Jakobsen ved Bringebærdalen Familiebarnehage i Vennesla skjermer barna for deler av innholdet.

– Det er blant annet bilde av en gutt med teksten «kokt gutt», det reagerer jeg på. Boka viser en del ting som det ikke hadde vært nødvendig var der, for å si det sånn, sier Jakobsen.

Sensurerer boka

«En bok om solen» er skrevet av den svenske forfatteren Pernilla Stalfelt i 2006, da på oppdrag fra det svenske strålevernet. Boka inneholder blant annet flere eksempler på hva som kan skje hvis man ikke er forsiktig i sola. Tegninger av røde armer fulle av store blemmer og hud med kreftflekker er blant tegningene som skal lære barnehagebarna om solas farer.

Det er disse bildene som gjør at Jakobsen sensurerer deler av boka Helsedirektoratet og Statens strålevern anbefaler at hun skal lese sammen med de eldste barna i barnehagen.

– I akkurat dette tilfellet ser jeg meg nødt til å gjøre det. Noen barn er mer lettpåvirkelige enn andre. Jeg vil ikke lese hele boka direkte sammen med barna. Vi kan kikke på de sidene som ikke er fullt så voldsomme, sier Jakobsen.

Forbauset over kritikken

Hos Statens Strålevern sier seksjonssjef Merete Hannevik at de forstår at noen av bildene kan oppleves som gufne.

– Det er noen sider i den, ser jeg nå, som har litt gufne tegninger, men det er ikke veldig mye av det. Vi er vel litt forbauset over at det kommer kritikk. Stort sett har vi fått positiv omtale, og at mange tar i bruk boka.

Hannevik sier at det foreløpig ikke er aktuelt å trekke tilbake boken, selv om en del barnehager mener at den er for skummel for sine barn.

– Den skal ikke være skremmende, men den skal være en liten vekker som kan vise tuil at dette kan du unngå om du oppfører deg fornuftig og tar dine forholdsregler, sier Hannevik.