PRESSEMELDING

Skolebibliotekarforeningen i Norge deler ut Skolebibliotekarforeningens litteraturpris for 29.gang.
 
Dette skjer fredag 28.mai på Biblioteket, Hammartun skole, Lillehammer
 
I år går prisen til Endre Lund Eriksen for hans samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker. Hans bøker er gitt ut på Aschehoug forlag.
Endre Lund Eriksen (født 10.februar 1977 i Bodø) bor i Tromsø. Han er utdannet cand.mag. med fagene litteraturvitenskap, teaterhistorie, historie og Forfatterstudie ved Universitetet i Tromsø.
 
 

Juryens begrunnelse for Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2010:

 

Skolebibliotekarforeningens jury har i år valgt å gi litteraturprisen til forfatteren Endre Lund Eriksen. Han får prisen for sitt samlede forfatterskap.

 
 

Lund Eriksen debuterte som forfatter i 2002 med barneboka ”Pitbull-Terje går amok”.

 
 

Her følger juryens begrunnelse:

 
 

Endre Lund Eriksen har skrevet 8 barne- og ungdomsbøker. Han har dessuten skrevet bøker for voksne – noe som faller utenfor denne juryens område.

 

Endre Lund Eriksen har en stor leserskare blant barn og ungdom. Han har to ganger fått bokhandlerkjeden ARK`s barnebokpris – en pris der unge lesere stemmer fram den boka de har likt best.

 
 

Denne juryen har fulgt hans forfatterskap – og har spesielt falt for hans tre bøker om Pitbull-Terje. Fjorårets to bøker – ”Super” og ”Førstemann som pissa på månen” – to meget forskjellige bøker – gjorde at vi i 2010 vil gi Skolebibliotekarforeningens litteraturpris til Endre Lund Eriksen.

 

Vi har også ved en rekke anledninger vært vitne til at Lund Eriksen fungerer helt topp i møte med skoleelever i alle aldre. Han er en litteraturformidler av rang.

 
 

I Endre Lund Eriksens bøker møter vi forskjellige miljøer; ofte med hovedpersoner som er på siden av eller står utenfor de ”kule”, aksepterte miljøene. De møter gjerne outsidere og det knyttes vennskapsbånd og vennskapet blir satt på prøve. Lojalitet og beskyttelse av vennskap står sentralt i flere av hans bøker.

 
 

I de tre bøkene om Jim og Pitbull-Terje er vennskap og humor fremtredende – med et bakgrunnsteppe av foreldre som forsømmer sine barn og sliter med tunge problemer som alkoholisme og psykiske problemer. Jim er på en måte et ”Løvetannbarn” som på oppsiktsvekkende måte klarer å beskytte sin mor og seg selv fra samfunnets søkelys. Terje er stort sett hele tiden i vanskeligheter der alenefaren sliter med alkoholisme og Terje kommer i problemforhold til det omliggende sosiale miljø –medelever,skolen,gjenger og barnevernet.

 
 

Romanen ”Super” fra 2009 – som denne juryen likte spesielt godt – handler om den blinde jenta Julie og hennes 10-punktsprogram der hun ettertrykkelig vil legge barndommen bak seg. Hun utfordrer seg selv både som blind og som tenåring.

 

I boka ”Mannen som pissa på månen” synes vi samarbeidet med Torill Kove har vært vellykket. En morsom tekst og morsomme situasjoner har fått flotte, utfyllende illustrasjoner.

 
 

Vi finner krysninger mellom humor og sårbarhet i hans bøker.

 

Lund Eriksen bruker et saftig og direkte språk. Vi kjenner igjen kraftfulle uttrykk fra vår nordlige landsdel, og de fungerer flott og gir autentisitet til personene i bøkene.

 

I skolesammenheng fungerer bøkene veldig godt, da det ofte er kort kapitler og mye direkte tale uten for mange innskutte setninger og mange adjektiver. Dette gjør bøkene lett å lese for alle.

 
 

Den første boka om Pitbull-Terje – ”Pitbull-Terje går amok” er filmatisert med stor suksess.

 
 
Juryen.
 
 
Skolebibliotekarforeningens jury består av tre skolebibliotekarer i Tromsø:
Øystein Norvoll, Guro Skjeggerud og Kirsten Flage