På vegne av juryen delte Vilde Torheim Skjerdal fra Aurland barne- og ungdomsskule og Marita Helen Slåttkjær fra Trones skole ut UPrisen 2010 under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 27. mai 2010. I begrunnelsen står det bl.a.

"Årets vinner har en pangstart. Og spenningen holder helt til den overraskende slutten. Vi måtte lese videre i boka. Og når vi ikke leste, tenkte vi på boka."

UPrisen 2010: Juryens begrunnelse

Av Vilde Torheim Skjerdal fra Aurland barne- og ungdomsskule og Marita Helen Slåttkjær fra Trones skole

I år er det fjerde året at UPrisen kåres. Vinneren får et trykk av Magne Furuholmen og blir dessuten en av hovedattraksjonene under festivalen til neste år.

Årets jury bestod av 180 9. klassinger fra hele landet.

Juryklassene kommer fra:

Bjørnegård skole i Akershus

Hisøy skole i Aust Agder

Nes ungdomsskole i Hedmark

Trones skole i Nordland

Brandbu ungdomsskole i Oppland

Aurland barne- og ungdomsskule i Sogn og Fjordane

Brunla Ungdomsskole i Vestfold

Først leste og diskuterte vi bøkene i klasserommet. Alle klassene fikk besøk av en kritikerfadder. Kritikeren hjalp oss å finne kriterier for hva vi synes er en god ungdomsbok. Kritikerfadderne fortjener å bli nevnt: Mette Hofsødegård, Guro Havrevold, Ketil Kolstad, Guri Fjeldberg, Fred Arthur Asdal og Sissel Holtet. Hver klasse valgte tre favoritter blant de nominerte. Så møttes to fra hver klasse på Storjurymøte i Oslo. De som skulle bli med i Storjuryen måtte ha lest alle bøkene. På Storjurymøte ble vinneren bestemt.

Hva er en god bok?

Kriterier for en god bok er:

–    Man kjenner seg igjen i karakterene

–    gode person- og miljøskildringer

–    Troverdige karakterer

–    En god begynnelse og en god og overraskende slutt

–    Original og nyskapende

–    Godt språk

–    Godt driv. Man vil ikke legge fra seg en god bok

–    Aktuell historie

–    Handlingen er lett å følge og ikke rotete.

–    God oppbygning

–    Overraskende vendepunkt

–    Holder seg til sjangeren

–    Moral

–    Bra høydepunkt

–    God tittel som passer til innholdet

Med disse kriteriene er det lett å se at årets vinner er en veldig god bok. Vinnerboka passer for alle, jenter og gutter. Det er ikke en typisk ungdomsbok, den er nyskapende. Ingen har lest noe lignende. Men det er ingen tvil om at det er en god ungdomsbok. Ungdomsjuryen var enig i at boka skulle vinne. Boka kan leses som en underholdningsbok, men er også full av moral. To personer, i to forskjellige verdener, i to ulike sjangere møtes i midten av alt dette. Oppbygningen av boka var suveren. Boka er lang og kan virke komplisert, men er egentlige ganske lettlest. Boka er ryddig. Språket er lett og har god flyt og ikke hakkete. Å lese boka var som å se en film. Man så handlingen for seg. Skildringene av personene og miljøet var gode. Boka er troverdig. Ungdommene i boka er troverdige. Og boka er troverdig overfor sin sjanger. Juryen synes det var en god sjangerblanding. Krim og fantasy er flettet sammen med religion og kjærlighet. Årets vinner har en pangstart. Og spenningen holder helt til den overraskende slutten. Vi måtte lese videre i boka. Og når vi ikke leste, tenkte vi på boka.