– Okkupasjonen. Den største utfordringen for vårt arbeid er å nå ut i et okkupert land, sier Renad Qubbaj, som er direktør for Tamer Intitute for Community Education.

Organisasjonen, som holder til på Vestbredden, har som mål å stimulere til leselyst og kreativitet blant palestinske barn. De utgir bøker, utdanner bibliotekarer og foreldre, og har et helt nettverk av sentre der barn blir lest for, kan tegne, eller selv skrive sine historier.

For dette arbeidet fikk organisasjonen i fjor den høythengende ALMA-prisen, en pris på hele fem millioner svenske kroner som er opprettet i Astrid Lindgrens navn, og som går til enkeltpersoner og i sjeldne tilfeller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for litteratur for barn og unge.

På Norgesbesøk

 

Forrige uke var Renad og en av hennes medarbeidere fra Tamer-instituttet på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Det var før konvoien med utenlandske skip med nødhjelp ble stoppet av israelske soldater i internasjonalt farvann.

– Vårt mål er å frigjøre palestinske barn innenfra. Vi gir dem fargeblyanter, så de kan vise følelsene og tankene sine gjennom tegninger. Vi gir dem bøker og lesepass, så de kan legge ut på imaginære reiser, forteller Renad Qubbaj.

Litteratur i et okkupert land

Men heller ikke Tamer-instituttets medarbeidere får tilgang til Gaza. Instituttet, som blant annet driver bibliotek og utgir bøker for barn, har i løpet av de siste tre årene fått trykket omlag 15 titler inne i selve Gaza, siden de har forbud mot å importere bøker fra Vestbredden til Gaza.

– Tamer er en upolitisk organisasjon som vil gi barn og unge håp om en bedre fremtid. Gjennom ord og litteratur kan vi gi barna en mulighet til å fortolke verden. Dessuten vil vi gi den samme kunnskapen til hele Palestina, slik at vi har en felles platform, sier Renad Qubbaj, som forteller at instituttet har stimulert til fremveksten av unge forfatterstemmer fra Palestina.

– Dette er stemmer som kan bli viktige for landets kulturelle tyngde i årene som kommer, sier hun.

Tamer Institute er finansiert av internasjonale organisasjoner, blant dem UNICEF. Organiasajonen ble grunnlagt i 1989, og har siden starten gitt ut 130 bøker beregnet på palestinske barn.

Denne artikkelen er sakset fra nrk.no