Boksalget øker landet over. Bok og Media på Moa har til nå i år solgt 40 prosent flere romaner enn i fjor.
Dette skriver Sunnmørsposten på nett.
Innkjøpsstatistikken for norske bokhandlere for første halvår 2010 viser at salget av skjønnlitteratur skyter i været.

Totalt er økningen på 38 prosent. Det som øker mest er norsk skjønnlitteratur for voksne, som har hatt en eventyrlig vekst på 159 prosent sammenlignet med i fjor.


Butikksjef Odd Leif Tomren ved Bok og Media på Amfi Moa Øst kjenner seg igjen i tallene.


– Romaner og barnebøker er noe av det som øker mest hos oss. Begge deler er viktige segment som har hatt en økning på omtrent 40 prosent i år, sier han.

Ekstrem bredde

Tomren har ikke hatt den enorme økningen på norsk skjønnlitteratur, som tallene fra Bokhandlerforeningen viser. Han utelukker ikke at økningen skyldes den populære romanserien til Karl Ove Knausgård.

– Kjøper man hele serien så blir det mye penger. Mitt inntrykk er likevel at folk har kjøpt den første boka, for så å falle av, sier Tomren.

Butikksjefen ramser opp Cecilia Samartin, Jo Nesbø og Victoria Hislop som forfattere som selger godt hos ham.

– Det er noen få forfattere og bøker som selger veldig godt. Ellers er det en ekstrem bredde i det som blir solgt, sier Tomren.

Kristen litteratur er en viktig nisje for Bok og Media, men både reisebøker og bøker om mat og drikke selger bedre og bedre.

Bokhandel består

Den tradisjonelle bokhandlene har i dag sterke konkurrenter som bokklubber, nettbutikker og supermarked.

Likevel viser en undersøkelse Synovate nylig gjorde for Bokhandlerforeningen at bokhandelen styrker sin posisjon.

Siden 2003 så har andelen folk som kjøper bøker økt, og flere gjør det i bokhandelen. Tomren tolker det som at papirboka beholder sin posisjon tross konkurrenter som TV, PC og digitale bøker.

– Selv om digitale lesebrett vil bli en sterk utfordrer de neste årene så tror jeg at bokhandleren vil beholde mye av sin posisjon. Det viktige gavemarkedet vil bestå, samtidig vil nok mange foretrekke bøker på papir uansett, kanskje særlig barnebøker, sier han.

En av dem som benytter seg av bokhandelen er Marie Stokke. Hun er på Sunnmøre på ferie, og bruker en av fridagene til å handle bøker hos Bok og media.

– Jeg handler dåpsgaver og da synes jeg at det er naturlig å kjøpe bøker. Det er en fin måte å kunne gi bort gaver med et godt budskap, sier hun.