Bildet viser forfatter og vinner av Kulturrådets ærespris 2010, Tor Åge Bringsværd

PRESSEMELDING 28.09.10: Norsk kulturråds ærespris for 2010 går til forfatteren, dramatikeren og oversetteren Tor Åge Bringsværd. Æresprisen blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. Prisen er på 500 000 kroner.

– Æresprisvinneren er en av Norges mest produktive forfattere og dramatikere, og har med sitt lekne og fantasifulle uttrykk gledet, berørt og engasjert både voksne og barn gjennom flere tiår, sier Kulturrådet i sin begrunnelse.

– Jeg er overveldet og stolt, sa Tor Åge Bringsværd da han fikk overbrakt nyheten over telefon fra rådsmøtet i dag.

Norsk kulturråd trekker særlig frem Bringsværds innsats for barnebøker og barnekultur, som har vært av meget stor betydning. Fra nyskapende billedbøker med tegneserieelementer, som bøkene om sjøormen Ruffen, til det 13 binds store verket Vår gamle gudelære med illustrasjoner av våre fremste billedkunstnere, der det norrøne mytestoffet formidles til nye generasjoner. For ikke å glemme de populære billedbøkene for de minste om bestevennene Karsten og Petra.

 Imponerende bibliografi

– Det er vanskelig å finne kunstnere som har arbeidet så lenge, så utrettelig og så omfangsrikt som spredere av kunst og kultur, verdiinnhold og tanke, som nettopp Tor Åge Bringsværd. Bringsværd er en kunstner som har satt dype spor etter seg i det norske kulturlandskapet – ikke bare i bøkenes verden, men innen nær sagt alle fortellende medier, sier Kulturrådets leder, Bentein Baardson.

Tor Åge Bringsværd er født i Skien i 1939. Han har livnært seg som forfatter siden den skjønnlitterære debuten i 1967 og har gjennom flere tiår skrevet nyskapende romaner, novelle- og essaysamlinger, krim, tegneserier, tv-serier, over 50 skuespill og mer enn 60 barnebøker. I tillegg har han vært redaktør for flere antologier og har bak seg en rekke oversettelser. Bringsværds verk er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene hans er oppført i 14 land. Han har i tillegg hatt en lang rekke verv i diverse forfatter- og kunstnerorganisasjoner, der han har nedlagt betydelig kulturpolitisk arbeid.

Sammen med Jon Bing har Tor Åge Bringsværd arbeidet for å få anerkjent science fiction som en seriøs litterær form. De to har samarbeidet mye opp gjennom årene, og lanserte begrepet «fabelprosa» som en alternativ samlebetegnelse for alle former for fantastisk litteratur, inkludert science fiction og magisk realisme.

Prisbelønt

Bringsværd har mottatt en rekke priser tidligere, bl.a. Rivertonprisen (1978), Aschehougprisen (1979), Kritikerprisen (1985), Riksmålsprisen (1986 og 1993), Den nordiske hørespillprisen (1990), Ole Brumm-prisen (1993), Doublougprisen (1994) Det Norske Akademis pris (1999),  Ibsenprisen (1999), Ord & Bilde-prisen (2001), Alf Prøysens Ærespris (2008) og Brages hederspris 2009. Han har dessuten mottatt Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris hele fem ganger (senest i 2003) og i tillegg vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris og Spellemannprisen.

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Iver Jåks, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek og Solveig Kringlebotn. Æresprisen for 2009 gikk til Mari Boine.

Æresprisvinneren ble utnevnt i Kulturrådets møte den 28. september.

Prisen overrekkes onsdag 1. desember 2010.

Foto: Berit Sandberg