– Når du har så ekstreme synspunkter, så må du tåle det, sier forfatteren Jan Christopher Næss.

I sin nye barnebok går han kraftig til angrep på Siv Jensen og Fremskrittspartiet – i satiriske former, vel og merke.

Bestialske drap

«Teodor Sterk – en trist og blodig fortelling» er noe så sjeldent som en «splatterkomedie» for barn, ifølge forlaget Cappelen Damm. Boka er beregnet på barn mellom 11 og 15 år og inneholder – foruten en rekke bestialske drap – en gjennomført ond skurk ved navn Sivert Jensen, leder for «Skrittpartiet» i kommunestyret.

Bokas hovedperson Teodor Sterk må bo hos ham når faren hans dør. Teodors mamma bor nemlig på Cuba – hun har blitt tvangsutsendt av Jensen. Han tvinger Teodor til å jobbe som «negerslave» for seg selv og sine nesten like onde tvillingsønner, som han oppfordrer til «å plage Teodor bare fordi han var mørkere i huden enn melkesjokolade».

– Motbydelig politikk

– Boka henviser egentlig ikke så mye til Siv Jensen som sådan, men mer til FrPs utlendingspolitikk, som jeg synes er ganske motbydelig. Jeg spiller på navnet hennes fordi hun er partiets frontfigur. Hvis det fortsatt hadde vært Carl I. Hagen, hadde figuren hett Caroline Hagen, sier Næss.

Han har tidligere skrevet flere kritikerroste og prisbelønnede barne- og voksenbøker, og dette er hans tolvte roman.

– Dette er ikke mitt forsøk på å skrive en politisk roman. Det startet med at jeg skrev at moren til Teodor var fra Cuba, og så begynte jeg å lure på hvorfor hun ikke var hos ham. Jeg tenkte at med norsk innvandringspolitikk er det slett ikke umulig at hun kunne ha blitt sendt hjem – og de som roper høyest om å sende hjem utlendinger, er jo FrP, sier han.

– Du synes ikke at du går litt langt i å henge ut Siv Jensen i boka?

– Det er ikke henne jeg er slem med, det er partiet hennes. Partiet er en helt upersonlig ting, så jeg kan være så slem jeg bare vil. Dessuten er det en splatterkomedie. Synspunktene som fremmes er ikke realistiske, de er forvrengte og forstørret. Dette er en karikatur. Jeg regner med at selv Siv Jensen er mer nyansert enn som så, sier han.

 

Denne artikkelen står i dagbladet.no. Les hele her.