Ifølge en rekke eksperter og studier er det ingen tvil om papirutgaver av bøker, aviser og magasiner snart vil være for spesielt interesserte. En studie fra Accenture viser at nettbrett som iPad og lesebrett som Kindle vil få betydelig fotfeste fremover. De spår at over en millon nordmenn vil eier et lesebrett eller lignende elektronisk alternativ til papir innen 2014.

Men for at denne spådommen skal kunne slå til må selvfølgelig brettene være attraktive. Her har de vanlige lesebrettene hatt litt igjen, ettersom de bruker en helt annen skjermteknologi enn monitorer, TV-er og nettbrett. Her er det såkalt elektronisk papir (e-papir) som gjelder

For noen som skal stirre lenge på en skjerm har e-papir et par markante fordeler over vanlige LCD-paneler. Den er først og fremst ikke baklyst – i stedet reflekterer skjermen lys på samme måte som papir.

 

I tillegg trenger ikke skjermen å oppdateres kontinuerlig for at "blekket" ikke skal bli borte. Det vil si at den ikke bruker strøm for å vise en side, det er bare ting som søk og sideskift som tapper batteriet. Derfor har lesebrettene en batterilevetid som kan måles i uker. Til sammenligning holder det kjente nettbrettet

iPad fra Apple

med sin LCD-skjerm ut i omtrent 10 timer.

 


Foto: Skiff

 

Totalt betyr dette en skjerm uten baklys og flimmer, noe som er mindre stressende for øynene enn en vanlig LCD-skjerm.

 

Nå også med farger

Men elektronisk papir har også hatt noen durabelige ulemper. Et markant etterslep har gjort det uegnet til film, spill eller noe særlig annet enn statisk tekst. Et annet viktig poeng har vært at lesebrettene kan vise gråtoner, men ikke farger. Og slikt som kokebøker og barnebøker er ikke like moro i svart-hvitt.

 

Men nå kommer E Ink, selskapet som står bak e-papirteknologien til 90% av verdens lesebrett, med en skjerm som også kan vise farger.

Hanvons lesebrett – med farger. Foto: Hanvon

 

Det nye e-papiret skal likevel ikke være av de mest fargerike opplevelsene, ettersom det i praksis er et svart-hvitt display med fargefilter. Dette gjør at fargene oppleves som nedtonede, og etterslepet er fremdeles stort. Av bevegelser skal det klare enkle animasjoner, men ikke noe mer.

 

LCD-skjermer vil altså fremdeles ha et markant forsprang på disse to områdene. Men for e-bokelskere er det så avgjort en forbedring, og e-papiret beholder sine batteribesparende egenskaper.

 

Først ut med lesebrett med farger er kinesiske Hanvon, som etter sigende har 78 prosent markedsandel på lesebrett i Kina. Etter planen skal de slippe lesebrettet med fargeskjermen på 9,7-tommer i mars måned. Den skal utstyres med 3G, WiFi og en startpris på 440 dollar.

 

Den store lesebrettaktøren Sony mener at det nye e-papiret enn så lenge ikke er helt "ferdig", uten sterke nok farger. De har derfor satt seg på gjerdet enn så lenge, sammen med Amazon.