Hilde Kvalvaag får prisen for beste barne- og ungdomsbok for Fengsla, mens Stian Hole får prisen i åpen klasse for Garmanns hemmelighet.

 

Hilde K. Kvalvaag: Fengsla, Det Norske Samlaget

En skarp framstilling av to komplekse jenteskikkelser, som setter ord på mange av de store spørsmålene som er karakteristiske for ungdomstida: uro, brytningstid, løsrivelse, lengsel og hungeren etter en ”walk on the wild side”.  Tittelen spiller både på jentenes dragning mot det ulovlige, og den fastlåste situasjonen de begge befinner seg i. Idun er flink til det meste, men litt for passiv til å være best når det gjelder. Kusina May har derimot få hemninger, og drives av en umettelig, rotløs kjærlighetshunger. I møtet mellom disse to har Kvalvaag klart å skape en gripende fortelling om en tid der tilværelsen fort kan snu fra kjedelig til farlig.

 

Stian Hole: Garmans hemmelighet, Cappelen Damm

Boken er nominert for sitt originale billedbruk. Med utgangspunkt i en tilbakeholdt historie knyttet til ung sosialitet og våknende kjærlighet er bruken av collage og datagrafiske virke­midler stilig og gjort med høyde for sære, bisarre elementer. Det er et visuelt frodig univers hvor fortetninger og forskyvninger utdyper den mentale opplevelsen. Juryen opplever at Stian Hole har evnet å videreutvikle sitt stoff og billedmateriale i sin serie om Garman, men uten å gi slipp på bøkenes særegne visuelle identitet.