Tor Åge Bringsværd får Norsk kulturråds ærespris for 2010 og 500.000 kroner.

Forfatter, dramatiker og oversetter Tor Åge Bringsværd vokste opp i Skien. Han har mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid. Og når får han altså også Norsk kulturråds ærespris for 2010 for hans innsats for norsk kulturliv gjennom en lang og innholdsrik kunstnerkarriere. Prisen deles ut i Gamle Logen onsdag 1. desember kl. 20.00.

– Det er vanskelig å finne kunstnere som har arbeidet så lenge, så utrettelig og så omfangsrikt som spreder av kunst og kultur, verdiinnhold og tanke, som nettopp Tor Åge Bringsværd. Bringsværd er en kunstner som har satt dype spor etter seg i det norske kulturlandskapet ? ikke bare i bøkenes verden, men innen nær sagt alle fortellende medier, sier Kulturrådets leder, Bentein Baardson, på kulturrådets nettsider.

Gjøglerteater, musikk og lesestund

Tor Åge Bringsværd mottar prisen foran et publikum av familie, venner, samarbeidspartnere og representanter fra norsk kulturliv.

Under prisutdelingen blir det innslag med gjøglerteateret Stella Polaris som har samarbeidet med Bringsværd i en årrekke. Komponist Helge Iberg skal sammen med sanger Ingebjørg Harman Bratland fra Vinje fremføre musikk som Bringsværd selv har skrevet teksten til. Æresprisvinneren vil deretter lese høyt fra en av sine bøker.

Bringsværd tidligere mottatt mange priser, bl.a. Rivertonprisen (1978), Aschehougprisen (1979), Kritikerprisen (1985), Riksmålsprisen (1986 og 1993), Den nordiske hørespillprisen (1990), Ole Brumm-prisen (1993), Doublougprisen (1994) Det Norske Akademis pris (1999), Ibsenprisen (1999), Ord & Bilde-prisen (2001), Alf Prøysens Ærespris (2008) og Brages hederspris 2009.

Han har dessuten mottatt Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris hele fem ganger (senest i 2003) og i tillegg vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris og Spellemannprisen.

Ærefull pris 

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Prisen blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. Prisen er på 500 000 kroner.

Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Iver Jåks, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek og Solveig Kringlebotn. Æresprisen for 2009 gikk til Mari Boine.