av redaktør for digitale medier i Gyldendal, Harald Ofstad Fougner

Vi har gitt ut Tambar som applikasjon for iPhone og iPad som en prøve på om det er interesse for billedbøker for barn på denne nye plattformen. Vi tolker det salget vi har opplevd til nå som at denne interessen finnes og Gyldendal ønsker både å videreutvikle den tekniske løsningen for denne typen billedbøker og å gi ut flere titler.

Det har vært viktig for oss å forsøke å ivareta følelsen av at dette er en bok. I Tambar-applikasjonen finnes ikke avansert teknologi, det er bare en digital billedbok du kan bla i, samtidig som den leser seg selv høyt. Og det ser fint ut. Spesielt på iPaden er bildegjengivelsen veldig god og størrelsen gjør også at den virkelig yter illustrasjonene rettferdighet. Denne applikasjonen er ikke tenkt å erstatte å papirboka eller høytlesningen, men å supplere den i andre lesesituasjoner, i baksetet eller som erstatning for teve.

 

Selv om det finnes mange negative sider ved å publisere gjennom Apples system (det er et veldig låst system) så har Apple et veldig godt system for distribusjon, og applikasjoner av denne typen har heller ikke problemer med piratkopiering. Hvis iPaden blir så populær i Norge som mange tror, ser vi her muligheten til å gjøre billedboka enda mer synlig i det norske markedet, salget av vårt prøvetroll Tambar tyder i hvert fall på det.