Dagen før NBUs årsmøte seiler en stor krise opp i organisasjonen. NBU risikerer å stå uten leder og muligens bli lagt på is fra og med mandag.
Årsaken til krisen er at den nåværende lederen, Sverre Henmo, like før jul annonserte at han ønsker å trekke seg som leder, for å tiltre en stilling i Aschehoug. Valgkomiteen innstilte deretter Bjørn Ingvaldsen som ny leder. Sent i går kveld (30. april) meddelte Ingvaldsen valgkomiteen at han trekker sitt kandidatur.
Ingvaldsen oppgir politiske årsaker til at han trekker seg. ?Norge er med i en NATO-ledet krig mot Libya. Jeg kan ikke være leder for en kulturorganisasjon i et land som viser sin ukultur i en væpnet konflikt?, heter det fra Bjørn Ingvaldsen, som tidligere har sonet en fengselsstraff for å ha nektet militærtjeneste i protest mot NATOs atomvåpenstrategi.

?Dette er en dyp krise for NBU?, sier representanter for valgkomiteen til NBU. ?Vi klarer ikke å finne noen ny lederkandidat på en dag. Skjer det ikke noe uventet det neste døgnet, må driften av organisasjonen NBU legges på is det kommende året, da det kreves at det er en ansvarlig leder i en organisasjon?.

Sverre Henmo er ulykkelig over situasjonen NBU har kommet opp i, men åpner for en løsning. ?Det eneste som betyr noe for meg, er pengene? sier han. ?Kan NBU bla opp like høy lønn som det jeg får som forlegger, kan jeg godt fortsette. Men jeg krever at medlemmene støtter meg i dette. Det må jeg vite før årsmøtet i morgen. Kan alle som har en mening om jeg skal fortsette eller ikke, sende meg en tekstmelding, vet jeg hvor jeg står. Det er viktig at det blir tekstmeldinger, jeg kommer til å være opptatt i krisemøter hele dagen og får ikke anledning til å snakke med så mange andre. Så, vil dere at jeg skal fortsette, send meg en tekstmelding på 993 35 251.?